ALBLASSERDAM  – Het bedrijf Legitiem BV gaat vanaf 29 maart 2021 in Alblasserdam controleren of mensen in het bezit zijn van een hond. Hondeneigenaren moeten in het Damdorp namelijk hondenbelasting betalen. De hoogte van de belasting hangt af van de hoeveelheid honden per eigenaar. Voor de eerste hond betaalt men 85,20 euro, voor twee honden stijgt de belasting naar 170,40 euro en zo door tot 426 euro voor vijf honden.

De controleurs kunnen zich legitimeren als werknemer bij Legitiem BV. Treffen de controleurs een hond aan waarvoor de eigenaar geen belasting betaalt, dan melden zij dat bij SVHW. De SVHW is de instantie die de hondenbelasting int voor de gemeente Alblasserdam. Op hun website is te vinden hoe een hond aangemeld kan worden.

De hondenbelasting wordt in Alblasserdam niet één op één besteed voor voorzieningen voor honden en hondeneigenaren, maar er wordt wel gemeenschapsgeld gestoken in dergelijke uitgaven. Zo zijn er in het dorp speciale hondenpoepbakken, houders met hondenpoepzakjes en twee honden kooien; één bij de Nicolaas Beetsstraat en één bij de Kabelbaan.