ALBLASSERDAM – De 35-jarige man uit Alblasserdam die vorig jaar september compleet doordraaide en startte met een sloop –en mishandeltocht door het dorp, is vrijdag 12 maart 2021 door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van tien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Verder moet de man zich onder meer zo snel mogelijk laten behandelen voor zijn drank –en drugsprobleem.

Mishandelingen
De Damdorper kampt al geruime tijd met problemen. In augustus ging hij boos op pad. Hij sloeg vanuit het niets een jongen op zijn gezicht op het Boerenpad. Ook werden er bierblikjes naar kinderen gegooid. Op camerabeelden is te zien dat de man ook een vol blikje bier tegen een auto in de Groen van Prinstererstraat gooit. Op het Scheldeplein ging het nog verder mis. De dertiger greep plotseling een man op leeftijd bij zijn keel en sloeg hem. Dit gebeurde in het bijzijn van de 3-jarige kleinzoon van meneer.

Dochter geslagen
Een krappe maand later draaide de man helemaal door na een ruzie met zijn broer. Woedend en onder invloed van drank en drugs fietste en liep hij ’s middags door Alblasserdam. Op het Boerenpad viel hij willekeurige passanten aan. Hij sloeg zijn eigen dochter in het gezicht en tegen haar arm. Daarnaast viel hij een jongen en meisje op het Boerenpad aan. Hij liet een koevoet zien en zou geroepen hebben de twee dood te gaan schieten.

Koevoet
In de avond kreeg de politie opnieuw meldingen over de man. Hij werd toen niet meer aangetroffen. In de daaropvolgende nacht ging de met koevoet op pad. Hij mepte bushokjes kapot. De ruiten van de Coop Supermarkt, van basisschool Het Kompas, van Kapsalon ’t Hoekje, van de Ichthuskerk, van ’t Nokkenwiel en van auto’s werden door de man vernield. De politie kwam met diverse wagens ter plaatse. De hele wijk werd uitgekamd. Via buurtbewoners kwam steeds meer informatie. Uiteindelijk kwam er een tip dat de man in een achtertuin van de Tuigersstraat zou zitten.

Getaserd
Twee agenten en een hondengeleider gingen er op af. Plotseling kwam de man vanuit een tuin aan de Jonkerstraat op een agent aflopen. De man wilde de agent slaan met een breekijzer. Eén van de agenten werd tijdens de aanhouding nog bedreigd met de woorden ‘Ik sla jou kankerdood’. De hondengeleider schoot de man uiteindelijk met een taser neer. Vervolgens werd de Damdorper in de boeien geslagen. Nadat de pinnen van de tasers uit het lichaam van de man getrokken waren, is hij met spoed overgebracht naar het politiebureau in Dordrecht.

Tijdens de rechtszitting gaf de advocaat van de man aan dat de dochter niet zou zijn geslagen. De rechtbank vindt echter dat er voldoende bewijs in het dossier zit om aan te nemen dat ook de dochter door meneer is geslagen.

Strafbare feiten
De rechters somden in hun uitspraak op: “De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een reeks vernielingen, mishandelingen en bedreigingen. Hij heeft met een koevoet ruiten van bushokjes, auto’s, een schoolgebouw en supermarkt ingeslagen. Ook heeft hij met de koevoet een politieagent en willekeurige personen op straat bedreigd. Verder heeft hij op straat zijn eigen dochter geslagen. Ook heeft hij uit het niets een man op leeftijd, in het bijzijn van zijn kleinzoon van drie jaar oud, bij zijn keel gegrepen en geslagen. Deze strafbare feiten zijn allemaal gepleegd onder invloed van alcohol en / of drugs.”

Zorgelijk
De rechters vervolgden: “Dat de verdacht zich op deze manier gedraagt als hij alcohol of drugs heeft gebruikt is zorgelijk. Het is van belang dat hij wordt geholpen met zijn problemen om ervoor te zorgen dat niemand meer slachtoffer wordt van zijn handelen. Tegelijkertijd is het van belang dat de verdachte wordt gestraft voor zijn handelen op 17 augustus en 9 en 10 september 2020. De reclassering schat het recidiverisico in op hoog. Gelet daarop wordt een aantal bijzondere voorwaarden geadviseerd.”

Geen lange gevangenisstraf
Bij het bepalen van de straf hebben de rechters bewust gekozen voor een niet al te lange gevangenisstraf. “Gezien de persoonlijke omstandigheden van meneer, is er een noodzaak dat de verdachte zo snel mogelijk wordt opgenomen in een kliniek, zodat hij aan zijn problematiek kan gaan werken. Een lange gevangenisstraf zou zo’n opname frustreren. Gelet daarop vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, passend en geboden.”

Bijzondere voorwaarden
Als bijzondere voorwaarde heeft de rechtbank een meldplicht bij de reclassering opgelegd. Daarnaast moet de man zich laten opnemen in een forensische polikliniek, moet hij beschermd gaan wonen en moet hij meewerken aan drank –en drugscontroles, om te zien of hij echt van deze middelen af is gebleven.

Schadevergoedingen
In de zaak hadden diverse slachtoffers zich gemeld en gevraagd om een schadevergoeding. Van deze aanvragen heeft de rechtbank één schadevergoeding van 500 euro toegewezen. Dit is de vergoeding voor één van de twee personen op het Boerenpad. Deze jongen werd bedreigd met een koevoet en er werd geroepen dat er door het hoofd geschoten zou worden. De schadeclaim van de vriendin van de jongen werd afgewezen, omdat het psychisch letsel onvoldoende onderbouwd zou zijn. Datzelfde geldt voor de claim van de politieagent.

Er is twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Doet de verdachte dit niet, dan is het vonnis definitief.