REGIO – Duizenden mensen zijn zaterdag 13 februari 2021 naar de Alblasserwaard gekomen om te genieten van het natuurijs. Bij Kinderdijk, Alblasserdam en Oud-Alblas gingen tijdens zonsopkomst direct al de eerste schaatsers het ijs op. Snel daarna kwamen nog veel meer mensen vanuit het hele land om te genieten van Hollandse taferelen. Ook in de rest van de Alblasserwaard wordt genoten. Een politiehelikopter hield de drukte vanuit de lucht in de gaten. Inmiddels is Kinderdijk vol, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Het advies is om daar weg te blijven. Handhavers en verkeersregelaars hebben op de dijk ter hoogte van het Zwarte Paard een afzetting gemaakt.

Over deze afzetting stromen intussen vele klachten binnen van bewoners van de West-Kinderdijk, Kinderdijkers en Nieuw-Lekkerlanders. Zij willen hun eigen woning bereiken, maar zijn weggestuurd met de boodschap: “Rij maar om via de polder”. Ook mensen die via de pont bij de Kinderdijk willen overstekken, zijn niet doorgelaten. Hierdoor moeten deze weggebruikers terug Alblasserdam in en daarna via Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland naar Kinderdijk, waarmee zij een half uur langer op de weg zijn, dan noodzakelijk is. De gemeente Molenlanden laat weten dat het niet de bedoeling is dat dit zo gaat. De gemeente meldt: “Uitgangspunt is dat inwoners worden toegelaten. Verkeersregelaars krijgen opnieuw deze instructie door.”

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio laat rond het middaguur weten dat er in de regio flink wordt ingezet op verkeersregelaars. “Kinderdijk is nu echt vol. Voor iedereen geldt de oproep: schaats in je eigen omgeving, laat de auto staan en ga met de fiets of lopend. Het laatste dat we willen is het gebied volledig afsluiten, maar het is wel een scenario dat is voorbereid.”

De woordvoerder benadrukt dat mensen zeker mogen genieten van het ijs. “Maar doe het verstandig.”

Vooral op de route van de Molentocht is het druk. De Molentocht wordt dit jaar in verband met het coronavirus niet georganiseerd, maar veel mensen rijden een deel van de tocht op eigen gelegenheid. “Normaal regelt de organisatie van de molentocht ook allerlei voorzieningen zoals EHBO, maar omdat nu evenementen niet zijn toegestaan, zijn die voorzieningen er ook niet vanuit de organisatie,” aldus de veiligheidsregiowoordvoerder.

Om te zorgen dat alles toch in goede banen wordt geleid en er hulp geboden kan worden, staan er langs de routes onder meer quads klaar om bijvoorbeeld bij gevallen personen te komen.