ALBLASSERDAM – Melissa (23) uit Alblasserdam heeft vrijdag 12 februari 2021 als eerste Nederlander het AstraZeneca-vaccin gekregen ter bescherming tegen het coronavirus. Melissa is zorgmedewerkster op een zorgboerderij in Haastrecht en werkt daar met risicogroepen in de gehandicaptenzorg. Vanaf maandag wordt AstraZeneca ook op alle andere GGD vaccinatielocaties in Nederland gebruikt.

Eerste van het land
Melissa maakte nietsvermoedend een afspraak om gevaccineerd te worden. “Een paar dagen later werd ik ineens gebeld door de woordvoerder van de GGD. Die zei toen dat ik de eerste van Nederland zou zijn en vroeg of ik het goed zou vinden als de pers aanwezig zou zijn,” vertelt de Alblasserdamse die vrijdag in tal van landelijke en regionale nieuwsmedia te zien was.

De vaccinatie werd gedaan in Den Haag door GGD Haaglanden. Melissa: “Dat was de enige locatie waar ik een afspraak kon maken.”

Bijzonder
Vrijdagochtend om 09.00 uur ging het AstraZeneca-vaccin erin. De twintiger vertelt het volste vertrouwen te hebben in de inhoud ervan. “Ik hoorde dat ik de mogelijkheid kreeg het vaccin te krijgen. Dan ga ik er ook gewoon voor. Ik ga er vanuit dat het uitgebreid getest is en dat het goed is. Nadat het vaccin gezet was, moest ik nog even een kwartiertje blijven zitten. Ik kreeg er verder geen reactie op en kon daarna weer gaan. Ik vind het bijzonder dat ik ‘m als eerste Nederlander heb gekregen, aldus Melissa die over tien weken nog een tweede ‘prik’ krijgt.

Op de onderstaande foto van Omroep West is te zien dat er veel journalisten en fotografen aanwezig waren om verslag te doen van de vaccinatie.

60 procent
Het AstraZeneca-vaccin is het derde vaccin dat in Nederland beschikbaar is. Het AstraZeneca-vaccin is volgens de huidige bevindingen minder effectief dan bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin. De Rijksoverheid meldt dat onderzoeken naar het AstraZeneca-vaccin aantonen dat het vaccin voor tenminste 60% beschermt. “Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin klachten zouden krijgen, er na vaccinatie minstens 60 mensen geen COVID-19 krijgen.” Melissa is daarvan op de hoogte “maar het is in ieder geval iets.”.

Doelgroep
De GGD gebruikt AstraZeneca voor het vaccineren van zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen die in januari nog geen vaccin kregen. Ook mensen werkzaam in de revalidatiezorg, wijkverpleging en gehandicaptenzorg worden door de GGD-en met AstraZeneca gevaccineerd.