ALBLASSERDAM – 180 mensen uit Alblasserdam hebben zaterdag 16 januari 2021 meegedaan aan de zevende opruimactie van zwerfvuil in het dorp. Dat is een nieuw record. Nooit eerder gingen zoveel Damdorpers met elkaar op pad om zwerfafval op te ruimen. Het opruimenthousiasme wordt door organisator Peter van der Spoel erg gewaardeerd, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een probleem: “Afgelopen maandag moest ik de inschrijving al sluiten, omdat er niet meer grijpers en hesjes waren. Hierdoor konden heb ik zo’n dertig mensen teleur moeten stellen,” vertelt Van der Spoel.

Het initiatief om Alblasserdam periodiek te ontdoen van zwerfvuil ontstond twee jaar geleden. Peter van der Spoel deed via de media een oproep aan zijn dorpsgenoten om ook deel te nemen aan ‘Alblasserdam schoon’. Iedere keer deden weer meer mensen mee. Zaterdag was het tijd voor de zevende actie met een recordaantal deelnemers, waaronder opvallend veel kinderen. “Ik heb ze niet geteld, maar ik denk dat er zeker 100 kinderen meededen. Er staat natuurlijk ook wat tegenover: een McDonald’s tegoedbon.”

Coronaproof
Om alles ‘coronaproof’ te laten verlopen, werden vooraf allerlei voorbereidingen getroffen. De deelnemers werden ingedeeld op ‘wolkjes’ op de kaart van het dorp, zodat er in een gebied niet teveel deelnemers zouden lopen. Verder werden de benodigde spullen, zoals een grijper, handschoenen en vuilniszakken vooraf door organisator Van der Spoel bij de deelnemers thuisgebracht.

Een probleem
Ook zaterdag werden weer tientallen zakken met vuil ingezameld en door Van der Spoel naar de gemeentewerf gebracht. “Het is allemaal geweldig gegaan. Gewoon super om dit met elkaar te kunnen doen. Er is echter wel een luxeprobleem ontstaan en dat is ook een leerpunt voor mezelf, want eigenlijk waren we met teveel opruimers. Ik denk dat ik bij de volgende ronde maximaal 160 deelnemers wil. Ik wil de actie niet verder opschalen, want dan lopen we met teveel mensen op elkaars lip en dat is niet nodig. Het is een luxe die ik nooit had verwacht,” vertelt de organisator.

Alles weer ophalen
Van der Spoel is zaterdagmiddag, samen met zijn zoon Mick, nog druk in de weer geweest om met zijn busje overal de vuilniszakken op te halen en naar de gemeentewerf te brengen. Ook gaat hij weer bij iedereen langs om de uitgeleende materialen op te halen. Tot slot zullen vier deelnemers uitgeloot worden voor één van de vier prijzen, die beschikbaar gesteld zijn door Plus Supermarkt en Bakker Van der Wegen.

Bedankt
Wethouder Peter Verheij, die zelf met zijn gezin ook weer deelnam aan de opruimactie, heeft organisator Peter van der Spoel een attentie overhandigd namens de gemeente Alblasserdam. Verheij bedankte Van der Spoel voor zijn grote inzet voor het dorp. Ook bedankt Verheij alle deelnemers van het ‘geslaagde initiatief’.