ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam laat op donderdag 21 en vrijdag 22 januari zes esdoorns met roetschorsziekte kappen in Bos Rijkee. De werklui dragen hierbij beschermende kleding en maskers. Bij het weghalen van de besmette bomen kunnen er namelijk direct rond de boom sporen vrijkomen die luchtwegklachten kunnen veroorzaken. “Voor de woonomgeving is er geen risico,” meldt de gemeente Alblasserdam in een persbericht.
De resten worden direct in een afgesloten container afgevoerd. Tijdens de werkzaamheden is het bos afgesloten voor bezoekers. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de kap één of meerdere dagen later plaatsvinden.

Verder meldt de gemeente: “Roetschors is een schimmel die bomen zo aantast dat ze niet kunnen blijven staan. De boom sterft af waardoor er meer kans is dat takken of de stam afbreken.”

Voor de kap is een noodkapvergunning verleend. De gemeente zal later dit jaar in het bos zes nieuwe bomen planten.

Bos Rijkee werd zo’n vier jaar geleden volledig gerenoveerd. Ook toen werden bomen gekapt. Het bos is sinds 3 jaar aangewezen als gemeentelijk monument.Het oorspronkelijke geriefhoutbos, dat dateert uit 1841, behoorde bij het herenhuis Huis Rijkee en is sinds 2004 in eigendom van de gemeente. Bijzondere kenmerken van een dergelijk bos zijn de situering van een klein bosperceel in veenweidegebied en de aanwezigheid van sloten. Het bos is zo veel mogelijk in oude glorie hersteld.