Advertorial
ALBLASSERDAM – Het is deze week precies tien jaar geleden dat gedragsspecialist Jolanda Verboom uit Alblasserdam besloot te starten met haar bedrijf 12Fly om kinderen met leer- en gedragsproblemen in Alblasserdam en omgeving te gaan helpen. Haar bedrijf 12Fly bestond zondag 10 januari 2021 één decennium. In de afgelopen jaren heeft Jolanda veel kinderen kunnen helpen bij bijvoorbeeld het leren leren, het omgaan met faalangst en het voorbereiden voor de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs.

Zo erg
De vraag naar specialistische hulp van 12Fly is steeds verder toegenomen. Inmiddels heeft Jolanda al twee medewerkers die haar helpen in haar praktijk. Met haar bedrijf doet ze niets liever dan kinderen met problemen helpen. Jolanda legt uit waar die gedrevenheid vandaan komt: “Ik heb zelf twee zoons die het vroeger moeilijk hebben gehad op school. Daarnaast heb ik een tijd voor de klas gestaan. Ik heb gezien waar mijn kinderen, maar ook andere kinderen in de klas tegenaan liepen. Hoe sommige kinderen gepest werden, omdat ze net even anders waren. Dat vond ik zo erg, dat ik al deze kinderen wil helpen en het liefst de problemen wil voorkomen.”

We weten hoe we kunnen helpen
Jolanda vervolgt: “Sommige kinderen begrijpen bijvoorbeeld op school niet goed wat er wordt gezegd, maar durven niets te vragen, omdat ze dan denken dat ze ‘dom’ zijn. Vervolgens zie je dat het op school allemaal niet erg lukt. Maar ieder kind wil leren en goede cijfers halen en als dit niet lukt, zie je soms faalangst of een laag zelfvertrouwen ontstaan. Dat vind ik triest om te zien en daar wil ik graag helpen. Mijn advies aan ouders is altijd: zodra je de eerste tekenen merkt dat het niet helemaal lekker gaat, trek aan de bel. Mail me of bel me, zodat we hier naar kunnen kijken. Wij weten uit ervaring wat er misgaat en hoe we kunnen helpen. Ook voor ouders is het fijn om begrip te krijgen.”

‘We 12 Fly’
Tijdens haar opleiding tot gedragsspecialist, had Jolanda als afstudeerproject het preventieplan ‘We 12 Fly’ bedacht, een methode om de jeugd zo soepel mogelijk over te laten gaan van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Deze methode heeft zij lokaal op diverse scholen in Alblasserdam, Molenlanden en Sliedrecht uitgevoerd.  “Kinderen gaan er zó goed mee vooruit in hun schoolse en sociale vaardigheden. Het plannen en leren gaat de kinderen steeds makkelijker af en hun zelfvertrouwen neemt toe. Dat is geweldig om te zien,” vertelt de onderneemster.

Online training
Afgelopen zomer is 12Fly, mede door alle maatregelen rondom het coronavirus, gestart met een online training, die gebaseerd is op bovenstaande methode. De training wordt in drie vormen aangeboden. Bij elk pakket krijgen de kinderen een werkboek, een agenda, een pen, stiften en materiaal om te plannen. Het basispakket kost 147 euro en is vanuit huis te volgen. Het tweede pakket kost 237 euro en bestaat uit een training en drie online sessies met 12Fly, waarbij gekeken wordt waar het kind tegenaan loopt. Tot slot is er het complete pakket van 297 euro, waarbij ook drie sessies in de praktijk van 12Fly zijn inbegrepen.

Voor wie?
De trainingen zijn bedoeld voor kinderen die op school moeite hebben met taal, rekenen en begrijpend lezen of sociaal-emotioneel wat zwakker zijn en bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen of faalangst hebben. De training duurt dertien weken.

Gratis training winnen
Om te vieren dat 12Fly tien jaar bestaat, worden er dit jaar tien basistrainingen weggegeven. Iedereen die de training aanschaft maakt kans. De winnaar ontvangt het aankoopbedrag terug. Elke tiende van de maand, met uitzondering van juli en augustus, wordt er een nieuwe winnaar getrokken.

Blog / column
Jolanda Verboom schrijft iedere maand een column / blog op haar website en in het tijdschrift De Kantlijn. In de blog komen tal van praktische zaken aan bod, waar ouders tegenaan kunnen lopen met hun kind. De blogs zijn te vinden op haar website 12fly.nu onder het kopje ‘blog’.

Wacht niet
De Alblasserdamse gedragsspecialist hoopt ook de komende jaren nog heel veel kinderen te kunnen helpen. Jolanda benadrukt nogmaals: “Heeft je kind hulp nodig? Ga niet wachten. Dat maakt het alleen maar erger en moeilijker. Hoe sneller er hulp is, hoe beter het voor het kind is. Bel of mail me gewoon. De intake is gratis, mits je de training doet. Als ik het kind niet kan helpen, maar moet doorverwijzen, is de intake ook gratis.”

Feest
Het 10-jarig bestaan zou eigenlijk gevierd worden met alle kinderen die Jolanda en haar collega’s in de afgelopen jaren hebben geholpen. Vanwege de coronamaatregelen is dat niet mogelijk. “Maar er komt een moment dat we het alsnog vieren,” belooft Jolanda.

Meer informatie over 12Fly is te vinden op de website 12fly.nu. De praktijk is gevestigd aan de Da Costastraat 72 in Alblasserdam.

Foto’s: Cees van der Wal en Peter Lodder.