ALBLASSERDAM – In Alblasserdam is deze week bij sommige inwoners enige onrust ontstaan, na publicaties in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf over de aanpak van baasjes van luidruchtige dieren in Alblasserdam. “Baasjes van luidruchtige dieren in Alblasserdam kunnen hun troeteldieren maar beter stevig tot de orde roepen. De gemeenteraad heeft een nieuwe plaatselijke verordening vastgesteld, waarin het strafbaar is als een eigenaar van een dier niet voorkomt dat het lawaai maakt,” zo waarschuwde het AD.

En telegraafcolumnist Sander de Kramer schrijft woensdag 23 december 2020 onder de kop ‘Alblafferdam’: “Mocht u binnenkort toevallig in Alblasserdam zijn, kijk dan niet op uw neus als u vier agenten een hond met handboeien om zijn poten de politiebus in ziet duwen. De harige viervoeter wordt dan ‘gewoon’ gearresteerd, wegens het overtreden van het blafverbod dat de gemeente deze week heeft ingevoerd.”

Hoe zit het nu echt?
De gemeenteraad van Alblasserdam heeft vorige week wijzigingen doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening. Zo is vanaf nu de aanwezigheid van zogenoemde Outlaw Motor Gangs in Alblasserdam verboden, verder is het nu mogelijk om plaatsen aan te wijzen waar het verboden is om te bedelen in het dorp, geldt er een crossverbod en is er dus een passage opgenomen over geluidsoverlast door dieren.

Letterlijk
De letterlijke tekst uit de APV luidt: “Onverminderd het bepaalde in artikel 2:60 moet degene die buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer de zorg heeft voor een dier, voorkomen dat dit dier voor een omwonende of overigens voor de omgeving (geluid)hinder veroorzaakt.”

Makkelijker handhaven
Burgemeester Jaap Paans lichtte in zijn raadsvoorstel al toe, dat opname van dit artikel nodig is, omdat uit de gesprekken met de politie naar voren gekomen dat zij regelmatig meldingen krijgen van (geluids)overlast door dieren. Hierbij was het bestuursrechtelijk lastig om op te handhaven door het ontbreken van een artikel. Met de toevoeging van dit artikel wordt het makkelijker voor de politie en de handhavers om te handhaven op (geluids)hinder door dieren.

Geen blafpolitie
De toevoeging in de APV is niet bedoeld om actief op te gaan treden tegen elke blaf van een hond en elke miauw van een kat. Behalve dat daar geen capaciteit voor is, is het ook de intentie van het nieuwe artikel niet. Burgemeester Jaap Paans verduidelijkt: “Het artikel in de APV is bedoeld om iets te kunnen doen tegen aanhoudende overlast door niet-optredende, noch handelende baasjes in huiselijke sfeer. Het is een aanvulling op andere overlastartikelen. Er komt dus geen blafpolitie en er komen ook geen geluidsmetingen in de openbare ruimte.”