ALBLASSERDAM – In de laatste drie weken van oktober zijn in Alblasserdam 30 bekeuringen en 37 waarschuwingen uitgedeeld voor het overtreden van de coronaregels. Dat blijkt zaterdag 21 november 2020 uit het nieuwe overzicht van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. In verhouding tot het aantal inwoners van Alblasserdam, zijn in het Damdorp dorp veruit de meeste bekeuringen en waarschuwingen gegeven.

In gemeente Hardinxveld-Giessendam, waar tijdens de ‘eerste golf’ veel werd opgetreden, is in de voorbije weken juist geen enkele waarschuwing of bekeuring gegeven. Dat geldt eveneens voor Gorinchem, zo is te lezen in het verantwoordingsdocument voor de gemeenteraden.

Positieve testen
Verder blijkt uit het overzichtskaartje dat Alblasserdam relatief de meeste positieve coronatesten heeft van de hele regio. In absolute getallen zit Alblasserdam wel lager dan bijvoorbeeld de grotere gemeenten zoals Dordrecht en Molenlanden.

875 positieve testen
Vanaf maart tot en met zaterdag 21 november 2020 zijn in Alblasserdam 875 mensen positief getest op het coronavirus. In het totaal zijn er 13 overlijdens gemeld. Hoewel Alblasserdam al wekenlang relatief veel positieve coronatesten heeft, is daar nog geen aanwijsbare oorzaak voor, zo bleek eind oktober tijdens het persgesprek met voorzitter van de veiligheidsregio en de directeur van de GGD. Wel zijn er er diverse ‘haarden’ geweest. Zo raakten bij zorgcentrum De Waard in Alblasserdam veel bewoners en personeelsleden besmet met het virus. Vanuit Waardeburgh waren enkele tientallen medewerkers besmet. De meesten zijn inmiddels hersteld of herstellende. Binnen de hele organisatie overleden ongeveer tien mensen die besmet waren met corona. Twee van hen waren boven de honderd jaar oud en één van hen was de oudste inwoonster van Alblasserdam.

Veelgehoord commentaar in Alblasserdam is de samenkomst van mensen in kerken. De GGD laat echter weten dat bij hen geen zogenoemde ‘clusterbesmettingen’ binnen kerken bekend zijn.