ALBLASSERDAM – Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Alblasserdam die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 24 oktober 2020 een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 7.700 Alblasserdammers.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Iedere volwassene kan zelf een keuze maken op www.donorregister.nl. Als er geen keuze wordt gemaakt, komt de persoon in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat de organen en weefsels na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

Brieven van het Donorregister
Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop men de keuze kan invullen.

Inwoners van de gemeente Alblasserdam die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 24 oktober. Wie na zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, krijgt een tweede brief. Als daarna geen actie wordt ondernomen, komt men met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister terecht. Ook hierover de persoon een bevestigingsbrief.

Dit vulden inwoners van Alblasserdam in
Tot 28 juni 2020 vulde 50,4% van de Alblasserdammers vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 40% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 48% wil geen orgaandonor worden en 12% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.