NIEUW-LEKKERLAND – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 2 september 2020 een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist tegen de oud-penningmeester van dierenasiel stichting De Kattenmand in Nieuw-Lekkerland. Daarnaast wil justitie 49.788 euro van penningmeester Hans ontnemen als wederrechtelijk verkregen voordeel. De 67-jarige man uit Krimpen aan den IJssel wordt er door justitie van verdacht dat hij bijna 50.000 euro van De Kattenmand heeft verduisterd. Daarnaast zijn er diverse wapens in de woning van de man aangetroffen.

Privégebruik
De advocate van de Krimpenaar heeft voor de verduistering verzocht om vrijspraak, omdat bijna alle aankopen die zijn gedaan, gedaan zouden zijn voor de Kattenmand of Kattenmandgerelateerd waren. “Van het geld is heel weinig voor eigen gebruik geweest. De waarde van de spullen die voor mogelijk privégebruik zijn geweest, is afgerond 3000 euro, terwijl de officier van justitie op 50.000 euro uitkomt. De dierenambulance gebruikte hij soms ook privé, maar daar had hij toestemming voor,” stelde de advocate van de man.

2200 pagina’s dossier
De raadsvrouw noemde de zaak ‘de verdrietigste zaak van het jaar’, omdat de penningmeester veel meer in de schoenen geschoven zou worden door justitie, dan hij in werkelijkheid gedaan zou hebben. Daar denkt justitie heel anders over. De openbaar aanklager denkt dat Hans zich schuldig heeft gemaakt aan het verduisteren van tienduizenden euro’s die bestemd waren voor stichting De Kattenmand. In eerste instantie noemde het Openbaar Ministerie daarbij een bedrag van 84.140,35 euro. Later werd dit naar beneden bijgesteld tot een bedrag van bijna 50.000 euro. In de rechtszaak en het recherchewerk zitten al vele honderden uren. Het dossier is nu 2200 pagina’s dik.

Filmpjes
De Kattenmand werd in 2009 opgericht door Hans en zijn vrouw Nel Pelikaan die in 2015 is overleden. Om de rechters een indruk te geven wat Hans allemaal voor de Kattenmand deed, liet de advocate filmpjes aan de rechters zien. Hans filmde namelijk veel van zijn werk. In het totaal staan er ruim 900 filmpjes van hem op Youtube, waar allerlei reddingsacties te zien zijn. “En die camera en dashcam zijn gekocht van geld van de Kattenmand, omdat deze werd gebruikt voor de promotie  van de stichting,” aldus de advocate.

Eén grote rotzooi
En daar waar Hans vele honderden uren tijd stak in het maken van zijn werkzaamheden, verzuimde hij het bijhouden van zijn ritten en het organiseren van een goede financiële administratie. Daar stond zijn hoofd niet naar, vertelde hij. In 2004 overleed zijn eerste vrouw en in 2015 zijn tweede vrouw. “Mijn vrouw Nel deed veel van de administratie. Op haar sterfbed beloofde ik De Kattenmand voort te blijven zetten. Vervolgens heb ik van de administratie één grote rotzooi gemaakt. Ik was mezelf verloren en ben getraumatiseerd. Als je twee echtgenotes kwijtraakt, heb je geen motivatie meer om verder te leven. Het leven is volslagen zinloos voor mij,” vertelde de oud-penningmeester. Het nieuwe bestuur en de vrijwilligers deden uiteindelijk aangifte tegen de oud-penningmeester / oud-voorzitter, omdat zij geen inzicht kregen in de financiële administratie.

Ga ik mijn eigen stichting bestelen?
Dat is volgens Hans ook de reden dat hij bij de politie dingen heeft verklaard, waar hij nu niet meer achterstaat. Bijvoorbeeld dat hij bij het verhoor gezegd heeft inderdaad af en toe zelf wat voor zichzelf te hebben gekocht van het geld van De Kattenmand. “De Kattenmand heeft me duizenden euro’s gekost. Ik heb legaten binnengebracht bij de Kattenmand tot een bedrag van 450.000 euro. Toen ik naar De Kattenmand kwam, was de boel failliet. Ik heb toen 15.000 euro gestort in de pot, om het aan de gang te krijgen. Ga ik vervolgens mijn eigen stichting, die ik met Nel heb opgebouwd, bestelen? Nee, natuurlijk niet, misschien als ik zwaar schizofreen en autistisch zou zijn, maar zoiets doe je gewoon niet,” stelde Hans.

Wapens
In de woning van de Krimpenaar werden in februari 2019 wapens aangetroffen. Het ging om een gasrevolver, een alarmrevolver, knalpatronen, een gasdrukwapen en Farb-gel-spray. Daarnaast werden er messen en een bijl aangetroffen. Hierover verklaarde de zestiger: “De wapens heb ik gekregen van mijn vader. Het is een erfenis. Mijn vader heeft in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen gezeten. Kort voor zijn overleden kwam hij met die knaldingen aan. Wat doe je dan? Zeg je dan: ‘donder maar in de kliko’? Dat zeg je niet tegen concentratiekampmensen. Ik heb het opgeslagen en er nooit meer naar gekeken. Nu, 27 jaar later, zit ik hiervoor hier.”

Arsenaal messen
De officier van justitie hield voor dat er ook ‘een heel arsenaal’ aan messen en een bijl is aangetroffen en dat er opvallend veel camera’s in en om de woning van meneer hingen. “Waarom had u dit?,” vroeg de officier. Hans antwoordde: “Ik ben opgevoed met angst, door mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Angst is erin gegoten. De camera’s had ik omdat ik mantelzorger van mijn vrouw was. Op die manier kon ik haar in de gaten houden en helpen.”

Strafbaar
De officier van justitie hield voor waarom zij vindt dat Hans strafbaar heeft gehandeld. “Er is voor 10.000 euro aan brandstofkosten gedeclareerd, terwijl meneer nauwelijks ritten reed volgens de andere vrijwilligers. Bovendien was afgesproken dat er getankt zou worden in Nieuw-Lekkerland. De meeste tankbeurten vonden plaats bij Shell in Krimpen aan den IJssel. Ook werd de autoverzekering van de dochter van zijn vrouw betaald door De Kattenmand. Kattenvoeding werd voor eigen katten gebruikt en donateurs hebben jarenlang geld gedoneerd op zijn privérekening. Er is 11.000 euro uitgegeven bij supermarkten en drogisterijen en er zijn betalingen bij de bouwmarkt gedaan, terwijl er sinds 2014 geen verbouwing is geweest bij De Kattenmand,” aldus de officier.

Strafeis
Justitie eist al met al een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met als bijzondere voorwaarde een contactverbod met De Kattenmand. Daarnaast wil justitie dan Hans 49.788 euro terugbetaald aan De Kattenmand. En tot slot is justitie voornemens datzelfde bedrag bij de oud-penningmeester te ontnemen als wederrechtelijk verkregen voordeel. De opgevoerde advocatenkosten van De Kattenmand werden niet ontvankelijk verklaard, omdat die voortkomen uit andere civiele procedures. Wat justitie betreft heeft Hans ervoor gezorgd dat het maatschappelijk vertrouwen in stichtingen met een ANBI-status is geschaad.

Bijzondere aankopen
De advocaat van Hans benadrukte herhaaldelijk dat haar cliënt alles heeft gedaan om de stichting tot een succes te maken en dat daarbij dingen zijn aangeschaft, waarvan een buitenstaander zegt: “he, waar heb je dat voor nodig?”. De advocate: “Het zijn soms bijzondere aankopen, zoals een zaklamp, een camera, een cameratas, een goeie internetaansluiting, een autokrik, usb-sticks, maar alles was bedoeld voor zijn werk bij en voor De Kattenmand. Hij heeft niet doorgesluisd, geen valse facturen verstuurd en geen dure maatpakken gekocht. De kosten bij de bouwmarkt zijn gemaakt voor de bouw van kooien voor katten. Alle tijd en geld zijn in De Kattenmand gaan zitten, want Hans heeft geen familie meer en heeft ook geen vrienden of andere hobby’s.” De verzekering van de auto van de dochter van meneer was gedaan omdat de dochter met haar eigen auto wel eens voor De Kattenmand reed. “Elke aankoop was voor De Kattenmand, met een paar kleine missers.”

Voor geen goudvis
Oud-penningmeester Hans haalde een paar keer aan dat hij het erg vindt dat De Kattenmand 35.000 euro zou hebben gebruikt voor civiele procedures tegen hem. “Daar geven donateurs toch geen geld voor?”. Verder vertelde de zestiger tot twee keer toe nooit meer plaats te zullen nemen in een stichting. “Nog niet voor een goudvis!”.

De rechtbank gaat over de zaak nadenken en doet op 16 september 2020 om 13.00 uur uitspraak in de Rotterdamse rechtbank.

Deel dit bericht via...