ALBLASSERDAM – In de nacht van dinsdag 11 augustus op woensdag 12 augustus 2020 is de Brug over de Noord bij Alblasserdam ingekort. Aannemer Takke heeft op verzoek van Rijkswaterstaat een centimeter van het beweegbare deel geslepen. De werkzaamheden gingen zo voorspoedig dat de brug niet pas om 06.00 uur weer open ging voor het verkeer, maar om 03.30 uur.

Rijkswaterstaat kort het beweegbare deel van de brug bij het fietspad met een centimeter in zodat deze bij uitzetting door de warmte niet klem komt te zitten. “Dit doen we als aanvullende maatregel naast het koelen van de brug om schade aan de brug te voorkomen. Op 7 augustus heeft Rijkswaterstaat met een soortgelijke actie, het inkorten van de klep van de Merwedebrug met goed gevold afgerond,” aldus Rijkswaterstaat.

Werkzaamheden
De werkzaamheden aan de Brug over de Noord begonnen na middernacht op 12 augustus om 0.30 uur. Het verkeer werd omgeleid.

Preventief
Sinds 6 augustus koelt Rijkwaterstaat 5 stalen bruggen in Zuid-Holland preventief. Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Rijkswaterstaat: “Om dit te voorkomen koelen we bij voortdurende hoge buitentemperaturen de bruggen. Hiervoor brengen we met pompen en slangen water op de bruggen. Hiermee willen we hinder voor (vaar)weggebruiker en schade aan de bruggen voorkomen. Bij de Brug over de Noord en de Merwedebrug zetten we ook een blusboot in. We monitoren alle bruggen gedurende de hitteperiode. Als het nodig is nemen we aanvullende maatregelen zoals deze korte afsluiting van de Brug over de Noord.”