KINDERDIJK / ALBLASSERDAM – De kades rondom de molens in Kinderdijk zijn deze week op oud-Hollandse wijze gehooid. Een groep Alblasserdammers en Kinderdijkers stak de handen uit de mouwen en ging op pad met rijven en hooivorken. Met een paard en wagen werd het hooi vervolgens opgehaald en naar de schuur van de familie Smit op de Blokweersche Kade in Alblasserdam gebracht.

Annelies Smit was met haar paard Katia aanwezig bij de hooiactie. “Wat hebben we er allemaal van genoten. Iets om niet gauw te vergeten. In vroeger tijd werden de Boezemkaden tussen de molens gepacht door de molenaars, die deze kaden gebruikten om te hooien. Vaak hielden de molenaars kleinvee of zelfs wel grotere varianten. In de loop van de tijd zijn veel van deze kaden afgestoten, omdat ze bewerkelijk en voor een professionele boer onrendabel zijn. Toch heeft nog een enkele molenaar/bewoner een stukje Boezemkade in huur en wordt er nog op ouderwetse wijze gezweten en gewerkt. Alles wat er gebeurt, is handwerk met hooivork en rijf, alleen de zeis is vervangen door een kleine maaimachine,”  vertelt Annelies.

Het hooi van de familie Hoek (molen 5) wordt afgenomen door de familie Smit (Blokweersche Kade). Dit jaar werd voor het afvoeren van het hooi voor het eerst sinds jaren weer paard en wagen gebruikt, wat een nostalgisch plaatje opleverde. Annelies: “Het is de bedoeling dat we dit erin houden op deze manier.”

Foto’s: Martin Hoek, William den Boer, Pieter Deelen, Petra Hoek.