ALBLASSERDAM – Het CDA in Alblasserdam pleit voor gratis toegangspassen voor het molengebied bij Kinderdijk voor alle inwoners van Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. Verder heeft het CDA kritische vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de gedeeltelijke afsluiting van het molengebied. Zo wil de partij weten Waarom ervoor is gekozen om het gebied tijdens openingstijden volledig af te sluiten als openbare weg (behoudens pashouders), waarom de fiets in het afgesloten deel niet meer is toegstaan en hoe het entreebedrag van 9 euro per persoon tot stand is gekomen.

Verder vraagt het CDA hoe er in de scenario’s is nagedacht over een combinatie van openbare toegankelijkheid en bezoekers van de SWEK. “Waarom is er gekozen de gratis toegangspassen alleen te verstrekken aan inwoners van Kinderdijk/bewoners van West-Kinderdijk in Alblasserdam, en is er niet gekozen de gratis toegangspassen ook te verstrekken aan alle inwoners uit Alblasserdam & Nieuw-Lekkerland?,” wil het CDA van het college weten.

Ook zijn er vragen over een stalling voor boten aan de Middelkade. “Hoe kunnen mensen met een boot blijven recreëren in het molengebied?”

De slotvraag luidt: “Kunt u aangeven voor hoe lang een eventuele afsluiting zal gaan duren? Kunt u bevestigen dat na deze noodverordening het gebied niet meer aan de openbaarheid zal worden onttrokken?”

In een toelichting laat het CDA weten: “Van nieuwsbronnen hebben wij vernomen dat vanaf 1 juni 2020 een deel van het molengebied zonder ticket niet meer te bezoeken is binnen de SWEK-openingstijden (8:45-17:30 uur). Wij vinden het kwalijk dat de inwoners uit Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam, die vaak recreëren in dit gebied, geen gratis toegangspas hebben gekregen. Graag zouden wij daarom antwoorden willen op bovenstaande vragen. Deze vragen zijn in samenwerking met het CDA Molenlanden tot stand gekomen.”

Het college zal de vragen binnenkort mondeling dan wel schriftelijk gaan beantwoorden.