ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft zijn gespreksmarathon ’75 jaar vrijheid’ afgerond. Tussen 4 mei en 11 mei 2020 ging Paans 74 keer een uur lang in gesprek met een Alblasserdammer over het thema ‘vrijheid’. Soms tot diep in de nacht. En hoewel fysiek soms zwaar, zette Paans door. Paans “Ik wilde met deze gesprekken een van de laatste kansen benutten om uit de monden van ooggetuigen indrukken en ervaringen op te tekenen waarvan wij als samenleving kunnen leren. Juist nu in deze tijd.”

Tussen 8 en 91 jaar
Samenvattingen van de verhalen zijn al via Klokradio te beluisteren. De burgemeester voerde onder meer gesprekken met ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog, veteranen, ondernemers, journalisten, politici, predikanten, kinderen, een statushouder en een kunstenaar. Hij vroeg zijn gesprekspartners in de leeftijd variërend tussen de 8 en 91 jaar oud naar hun beleving van vrijheid. Diverse gesprekken werden live uitgezonden.

Luisterboek
Met het initiatief heeft Paans een luisterboek bij elkaar gebracht, dat zal dienen als een historische nalatenschap van mensen die gewend zijn op 4 mei te herdenken. “Over de waarde en betekenis van Vrijheid. Opdat wij niet vergeten waarvoor gestreden is. Opdat wij voor allen die na ons komen vastleggen wat deze Alblasserdammers ons willen nalaten”.

Herdenken
De Nationale viering van ’75 jaar Vrijheid’ en 80 jaar herdenking van de vier bombardementen op zijn Damdorp waren aanleiding voor burgemeester Paans de agenda leeg te vegen. In een 1,5 meter setting hield hij een gespreksmarathon van een week. Binnen een tijdsbestek van 100 uur voerde hij 74 gesprekken van een uur met inwoners over de waarde en betekenis van Vrijheid. Alblasserdam herdenkt jaarlijks op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is de start van een week van herdenken. Op 11 mei 1940 herdenkt Alblasserdam de vier bombardementen op het hart van het Damdorp. 28 Alblasserdammers kwamen om, vele gebouwen werden verwoest.

Terugluisteren
Alle gesprekken worden afzonderlijk als audiofragment beschikbaar gesteld aan de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en aan Klokradio, de regionale omroep voor de Alblasserwaard. De samenvattingen van de gesprekken zijn terug te luisteren via Uitzending gemist op www.klokradio.nl.

Dank
Margreet de Deugd (CDA) heeft na afloop van de gespreksmarathon, namens de hele gemeenteraad, bloemen overhandigd aan de burgemeester. De Deugd bedankte Paans voor zijn inzet. Ook Klokradio en Landvast werden bedankt met bloemen.

Gesprek zonder einde
In een Tweet vertelt burgemeester Paans over het 75e gesprek dat niet werd gevoerd: “De gespreksmarathon over Vrijheid is klaar! 74 unieke gesprekken gevoerd. Het 75e gesprek begon met mijzelf: een gesprek zonder einde want het 75e gesprek is het gesprek van ons allemaal, over de waarde en betekenis van vrijheid. Een doorlopend gesprek. #opdatwijnietvergeten”

Foto’s: Klokradio en Raad Alblasserdam.