ALBLASSERDAM – Onder meer via Facebook is deze week enige commotie ontstaan over het snoeien van zo’n vijftien bomen op de speelplaats tussen de Salamander en de Rietvoorn in Alblasserdam. Eén van de buurtbewoners schreef: “Daar word je toch heel verdrietig van? Mooie bomen vol met vogeltjes die vandaag tot op de stam worden kort gewiekt. Als ik vanavond thuis kom staan er een soort van totempalen.” Ook vanuit diverse andere buurtbewoners kwam commentaar. De opzichter van de buitendienst van de gemeente Alblasserdam kwam ter plaatse om tekst en uitleg te geven over de actie.

Doodbloeden
De opzichter vertelde dat het om veldesdoorns gaat, die eens in de drie jaar teruggesnoeid worden. “Het zijn daarmee vormsnoeibomen geworden. Dit houdt in dat het geen normaal uitgroeiende bomen zijn die de natuurlijke hoogte bereiken. Men moet deze bomen dus zien als  knotboom. We snoeien de bomen eens per 3 jaar terug op de oude knot. Dit doen we wanneer de bomen in het blad staan, omdat wanneer we dit in de winter doen, de esdoorn kunnen doodbloeden. Dit terugsnoeien is nu voor de vierde keer gebeurd.”

Broedseizoen
Snoeien en kappen tijdens het broedseizoen is lang niet altijd toegestaan, maar in dit geval ging er volgens de opzichter een goede voorbereiding aan vooraf. Hij vertelt: “We hebben de bomen vorige week vrijdag gecontroleerd op aanwezigheid van broedende vogels en deze zijn vorige week niet aangetroffen. De snoeier zelf controleert de boom op het moment van snoeien nogmaals op de aanwezigheid van broedende vogels. Dit doet hij door eerst naar de top van de boom te klimmen en zich daar te zekeren (klimlijn). Zodoende ziet de snoeier goed of er hoger in de boom eventueel ook nog nesten aanwezig zijn.”

Zolderraam
Ook na de uitleg bleef een aantal buurtbewoners erbij dat zij het ‘eeuwig zonde’ vindt dat het groen (tijdelijk) is verdwenen. Al klonken vanuit een zolderraam even verderop ook juist weer complimenterende woorden, omdat er door het snoeien weer meer lichtinval in huis zou zijn ontstaan.