ALBLASSERDAM – De Souburghse Molen aan het Kortland in Alblasserdam is dinsdag 5 mei 2020 weer voorzien van wieken. De molen, die ernstig in verval was geraakt, stond meer dan twintig jaar zonder wieken in het landschap. De nieuwe wieken werden in de vroege ochtend per vrachtwagen naar het Kortland gebracht en daar met een kraan aan de molen bevestigd. De gemeenteraad van Alblasserdam heeft 750.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van de molen. De verwachting is dat de restauratie van de molen rond september / oktober kan worden afgerond.

De Souburghse molen is een poldermolen, type ronde stenen grondzeiler, die als taak het bemalen van de polder Souburgh had. Dit gebeurde tot 1959 waarna er werd overgegaan op mechanische bemaling. De uit 1860 stammende molen is sinds 2014 eigendom van molenstichting SIMAV. Eind 2013 werd de in slechte staat verkerende molen door de toenmalige eigenaar, gemeente Alblasserdam, voorzien van een nieuwe kap om het bouwwerk wind- en waterdicht te maken.

In de achterliggende jaren was de restauratie van de Souburgh een veelbesproken onderwerp. De gemeente Alblasserdam beloofde ruim tien jaar geleden aan de provincie om de kosten voor haar rekening te nemen en maakt deze belofte uiteindelijk waar.

De restauratie wordt uitgevoerd door S&DH Bouw en De Gelder Molenmakers in opdracht van de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV).

De Souburghse Molen afgelopen week bij zonsondergang. Toen nog zonder wieken.