ALBLASSERDAM – De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid legt de eigenaar van het Merconterrein aan de West-Kinderdijk en het bedrijf Coatinc aan de Edisonweg in Alblasserdam sancties op voor het niet melden van schade aan hun gebouwen. Dat meldt wethouder Arjan Kraijo, naar aanleiding van vragen over dit onderwerp van VVD’er Herman Verweij. “De schades die tijdens storm Ciara zijn ontstaan, zijn niet gemeld bij de Omgevingsdienst en dat had wel gemoeten. Daar volgt een sanctie op,” aldus Kraijo.

Herman Verweij van de VVD vroeg, tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 18 februari 2020, of er ‘met enige voortvarendheid actie gezet kan worden’ op het voorkomen van nieuwe stormschades bij beide bedrijven. “Gaan we wachten op de storm met de letter ‘e’?”

Wethouder Kraijo meldde verder dat er ook gesprekken gevoerd worden met de eigenaren van Coatinc en het Merconterrein over hoe stormschades aan beide panden voorkomen kunnen worden. Kraijo: “De Omgevingsdienst zit er vol op.”

Afgelopen weken rukte de brandweer diverse malen uit voor schade aan de beide gebouwen. Bij Coatinc raakten geveldelen los en bij de oude hal van Mercon werden kapotte dak –en gevelplaten verwijderd.

Verder werden er vragen gesteld over het puin dat vanaf het Nedstaalterrein naar het Merconterrein wordt verplaatst. “Het verplaatsen van de grond van Nedstaal naar Mercon doet de wenkbrauwen fronsen. Wat gebeurt daar en is het volgens de regels?,” vroeg Verweij.

De wethouder antwoordde: “Er wordt een behoorlijke hoop grond verplaatst van Nedstaal naar het Merconterrein. Dat wordt tijdelijk opgeslagen. Op het moment dat de sloopactiviteiten bij Nedstaal klaar zijn, wordt dit weer teruggebracht als repac-ondergrond bij Nedstaal. Het valt binnen de bedrijfsactiviteiten die plaats mogen vinden. Er zijn geen risico’s. Het gaat om gecertificeerde grond / puin.”

Dirk Simons, directeur ontwikkeling en realisatie bij de SVE Group, eigenaar van het Merconterrein, liet afgelopen week weten dat het puin per schip wordt vervoerd van het Merconterrein. “De verwachting is dat het puin naar een betoncentrale gaat, waar het weer een nieuw leven krijgt. Ik verwacht dat begin maart het grootste deel alweer weg is bij Mercon,” aldus Simons.