ALBLASSERDAM – De brandweer heeft zondagmiddag 16 februari 2020 klapperende en kapotte gevelplaten bij de oude loods van Mercon Montage aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam van het pand gesloopt. Ook werden weggewaaide platen op het terrein verzameld en verderop uit de wind gelegd. Door krachtige wind (in Alblasserdam heeft het dit jaar nog niet gestormd, red.) begonnen de geveldelen te klapperen.

Vorige week, toen het met windkracht zeven nog wat harder waaide dan zondag, rukte de brandweer ook al uit voor schade aan het oude pand.

De D66 riep het college op om maatregelen te nemen, waarmee voorkomen wordt dat de brandweer iedere keer op pad moet voor losse dakbedekking en losse gevelplaten. Wethouder Kraijo vertelde dat er contact opgenomen wordt met de eigenaar van het Merconterrein en met Coatinc aan de Edisonweg.

In de afgelopen jaren is de brandweer vele malen uitgerukt voor schade aan het Mercon-pand. Het is de bedoeling dat het pand op korte termijn tegen de vlakte gaat en dat er onder meer huizen gebouwd gaan worden.

Op zondag 9 februari trok storm Ciara over Nederland. Voor deze storm werd code oranje uitgegeven door het KNMI. De hoogste windstoot werd gemeten op de Waddeneilanden: 129 kilometer per uur op Vlieland. Het was voor het eerst dat een storm in Nederland een naam kreeg. In Alblasserdam, was er geen sprake van storm. Er stond in het Damdorp en in de omgeving een harde wind: windkracht 7. Stormen krijgen sinds vorig jaar een naam als het KNMI een code oranje of code rood voor windstoten uitgeeft. Het KNMI werkt samen met de Britse en Ierse weerdiensten in de naamgeving van stormen, omdat in ons land stormen meestal uit het westen komen. De naam Ciara is een keuze van de Ierse weerdienst geweest. De tweede storm van het jaar werd Dennis genoemd. Ook ditmaal kwam het in Alblasserdam niet verder dan een stevige wind met zo nu en dan windstoten.