ALBLASSERDAM – De 17-jarige Arne de Boom uit Alblasserdam heeft donderdagavond 16 januari 2020 een grotere woningbrand voorkomen. Even na 21.00 uur ging in een woning aan de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam het brandalarm af. Een 10-jarige jongen werd daar wakker van en ging poolshoogte nemen. In de kelder van het herenhuis zag hij een elektrische kachel in brand staan. Vervolgens riep de 10-jarige om hulp.

Arne de Boom (17) die ook in het huis was, zat intussen al met de beveiliging aan de telefoon, omdat het automatische brandalarm was geactiveerd. De 10-jarige vertelde aan Arne dat er in de kelder vlammen te zien waren.

Arne vertelt: “Ik wist niet hoe erg het was. Ik riep door te telefoon nog iets van ‘Brandweer! Nu!’. Daarna heb ik de hoorn erop gegooid, heb de schuimblusser gepakt en ben gaan blussen. Toen ik vervolgens de beveiliging terug wilde bellen, lukte dat niet, want alle stroom was uitgevallen.”

Inmiddels was bij de meldkamer, via de beveiliging, een melding binnen gekomen over de brand. Uit voorzorg werd binnen enkele minuten al opgeschaald naar ‘middelbrand’. Behalve brandweer Alblasserdam, werden ook een aantal politiewagens, de hoogwerker van brandweer Papendrecht, de officier van dienst van de brandweer en een ambulance opgeroepen. Alle hulpdiensten kwamen met zwaailicht en sirene ter plaatse. De brand bleek echter al volledig onder controle te zijn en er was ook niemand gewond geraakt.

De kachel werd uit de kamer op de benedenverdieping gehaald en buiten gezet, zodat deze binnen niet opnieuw voor brand zou kunnen zorgen.

Bij vertrek van de hulpdiensten kreeg Arne de complimenten van de politie en brandweer voor zijn adequate optreden.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet met honderd procent zekerheid vastgesteld. Mogelijk is de kachel te warm geworden en is er daardoor kortsluiting ontstaan.