ALBLASSERDAM – In Alblasserdam wordt komende jaarwisseling kinder-uur en vuurwerkvrij dieren-uur geïntroduceerd. Het plan is om op oudejaarsdag kinderen de gelegenheid te geven om op vier plekken in het dorp tussen 18.00 uur en 19.00 vuurwerk te laten afsteken. Het andere idee is om mensen over te halen om tussen 22.00 en 23.00 uur even geen vuurwerk af te steken, zodat dieren in die tijd even naar buiten kunnen om hun behoeften te doen. Tot slot is er een oproep om geen vuurwerk af te steken bij de kinderboerderij en de paardenmanege. Burgemeester Jaap Paans hoopt dat inwoners van Alblasserdam met een positieve campagne rekening gaan houden met elkaar.

Burgemeester Paans heeft in de zomer van dit jaar met inwoners gesproken die wilden meedenken over een veilig en gezellig verloop van de jaarwisseling. Die gesprekken vormden de basis voor een aantal oproepen aan de inwoners. De gemeenteraad heeft brede steun uitgesproken voor deze aanpak. Paans: ,,Ik doe een beroep op onze inwoners en bezoekers om rekening met elkaar te houden en met de dieren. Daarom hoop ik van harte dat het kindvriendelijke uur van 18.00 tot 19.00 uur en het diervriendelijke uur van 22.00 tot 23.00 uur zullen aanslaan. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een jaarwisseling die veilig en feestelijk verloopt. Dat gun ik alle inwoners en huisdieren.”

Kinderen en vuurwerk
Om kinderen en hun ouders/verzorgers op oudejaarsavond tussen 18.00 en 19.00 uur rustig met elkaar vuurwerk te kunnen laten afsteken is een aantal locaties aangewezen. Het gaat om het Scheepsbouwplein, het Wilgenplein, Vlashof (de verharding) en de verharding van het speelterrein op de kop van de Paulus Potterstraat. De leerlingen van groep 8 van de basisscholen kregen deze maand vuurwerklessen op school en een vuurwerkbril.

Dieren en vuurwerk
De (harde) knallen van vuurwerk kunnen dieren veel stress geven. Om de overlast voor dieren zoveel mogelijk te beperken is het niet gewenst om vuurwerk af te steken rondom: kinderboerderij de Plantage aan de Van Eesterensingel/Plantageweg, Randweg/achterzijde Batavierstraat, manege De Beyaert, einde Vlietbaan en manege Alblasserdam achterzijde Oranjestraat/achterzijde Ruigenhil/Dam en achterzijde Polderstraat. De burgemeester vraagt inwoners nadrukkelijk om op 31 december van 22.00 tot 23.00 uur géén vuurwerk af te steken. Dat geeft hondenbezitters de kans om nog even met hun viervoeter naar buiten te gaan voor het laatste rondje in het oude jaar.

Carbid schieten
Carbidschieten op oudejaarsavond kan van 18.00 ‘s avonds tot 2.00 uur ‘s nachts op het grasveld aan de Kabelbaan tegenover de carpoolplaats. Wie carbid wil afschieten moet vooraf een melding doen via evenementen@alblasserdam.nl. “Mensen die daar hun hond uitlaten vragen wij om begrip voor dit tijdelijke ongemak,” aldus de gemeente Alblasserdam.