ALBLASSERDAM – Een hond is vrijdagmiddag 27 december 2019 flink ziek geworden na het eten van vermoedelijk wiet of ketamine. “Onze Labrador Chendo heeft achter de flats aan de Savornin Lohmanweg in Alblasserdam drugs gegeten. Aangekomen bij het Lammetjeswiel, werd hij al niet goed,” vertelt eigenaresse Esther.

Dierenarts
De hond is inmiddels bij de dierenarts geweest. Volgens de dierenarts lijkt het er inderdaad op dat het dier drugs op heeft. Vermoedelijk wiet of ketamine. Honderd procent zekerheid is daar echter niet over, want de maaginhoud van Chendo is niet volledig onderzocht. De viervoeter wordt ‘symptomatisch behandeld’ en er lijkt al wat vooruitgang te zijn in zijn toestand.

Heel zwaar
Eigenaresse Esther vertelt: “Chendo is erg angstig, ziet bijna niets, en hijgt al vanaf 13.30 uur. Hij heeft het heel zwaar. Gelukkig is het een flinke hond. Als dit een kleinere of oudere hond was geweest, had hij het waarschijnlijk niet overleefd. ”

Waarschuwing
Esther hoopt met haar verhaal andere hondenliefhebbers, maar ook ouders die met kinderen aan het wandelen zijn, attent te maken, zodat meer dierenleed en kinderleed voorkomen kan worden.

Kijk ook uit voor chocola
En in het kader van waarschuwen heeft ook de dierenkliniek nog een belangrijke waarschuwing: let goed op dat de hond geen chocolade eet. Rondom de feestdagen komen er gemiddeld per dag vijf honden bij de dierenarts met een chocoladevergiftiging.

Cacao
Honden zijn veel gevoeliger voor chocolade dan mensen. Een halve reep chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond. De giftigheid hangt af van het soort chocolade en de ingenomen hoeveelheid. Cacao bevat voornamelijk theobromine en in mindere mate cafeïne. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk.