ALBLASSERDAM – Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft als rijksheer een ambtsbezoek gebracht aan Alblasserdam. Smit was na afloop vol lof over het Damdorp. Hij noemde Alblasserdam ‘een krachtige en vitale gemeente waar men elkaar weet te vinden en er samen wat goeds van maakt’ en vond het een verademing om in Alblasserdam te zijn. De Commissaris van de Koning voerde een dag lang gesprekken met onder meer de burgemeester, de wethouders, de fractievoorzitters van de zes politieke partijen en vertegenwoordigers uit het ‘maatschappelijk middenveld’.

Jeugdzorg
Aan het einde van de dag blikte Smit terug: “Ik heb eerst een gesprek gehad met het college van B&W over het sociaal domein en over de zorgen over jeugdzorg. We hebben ook gesproken over de ruimtelijke ontwikkelingen en de mooie plannen op het gebied van Mercon en Nedstaal. Ik vind het mooi om te zien dat Alblasserdam daar goede ambities neerlegt en er hard mee aan het werk is in Drechtstedenverband.”

Samenleving zelf is nodig voor bloei
Smit vervolgt: “ Verder heb ik een heel leuk gesprek gehad met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld; dus vertegenwoordigers van allerlei organisatie zoals onderwijs, jeugdhulp, kerken, huisarts. Dat is een vast onderdeel van mijn bezoek, want als politiek en bestuur kun je randvoorwaarden scheppen om de samenleving tot bloei te brengen, maar je hebt uiteindelijk de samenleving zelf nodig om er wat van te maken.”

Ga lekker zo door
Over het Damdorp zelf zei de commissaris: “Alblasserdam is een gemeente met een overzichtelijke grootte met een dorps karakter, waar ook stedelijke problematiek is. De kracht in dit dorp is dat mensen elkaar kennen en elkaar opzoeken en dat de menselijke maat belangrijk is. Dat heb ik vandaag eigenlijk bij alle drie de gesprekken goed gehoord en gezien. Het is hier een verademing. Hier gebeuren nog heel veel dingen vanuit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Ondanks de verschillen die er zijn. ‘we maken er met elkaar wat van’. Alblasserdam staat er op een heel aantal punten goed voor. Ik ga hier opgetogen en enthousiast weg. Mijn advies: ga als Alblasserdam lekker zo door. Maak er wat van met elkaar en dan kom ik over een aantal jaar wel weer op zo’n bezoek.”

Formeel ambtsbezoek
Jaap Smit brengt vanuit zijn functie aan alle gemeenten in Zuid-Holland een ambtsbezoek. Ieder jaar bezoekt hij zo’n tien gemeenten. “Na Alblasserdam moet ik nog één gemeente en dan ben ik rond. Ik kom tijdens zo’n bezoek poolshoogte nemen om te zien hoe de gemeente ervoor staat op allerlei gebieden. Het is geen gezelligheidsbezoek, maar een formeel ambtsbezoek. Ik word natuurlijk ook goed gebriefd door mijn eigen mensen.”

Zelfstandig blijven
Tot slot heeft commissaris Smit gesproken met de raad en het college over de Drechtsteden. “Er is gesproken over hoe Alblasserdam haar deun meeblaast in de Drechtsteden en ook dat belang ziet. Alblasserdam zorgt voor een krachtige inbreng in de Drechtsteden. Ik ben niet gekomen om er één grote stad van te maken. Het is een goed samenwerkingsverband. Koester dat en zorg dat je een goede balans hebt tussen wat je gemeenschappelijk doet en wat je als gemeente zelfstandig kunt doen.”

Wrijving
Dat er af en toe onderling wat wrijving lijkt te zijn tussen de politici in de Drechtraad, hoort er wat Smit betreft bij. “Geen enkele samenwerking gaat zonder wrijving af en toe. Daar moeten we geen doekjes om winden. Maar het Drechtstedenverband is ook voor gemeenten als Alblasserdam dé manier om ervoor te zorgen dat je een deel van je zelfstandigheid kunt bewaren, door een aantal dingen in groter verband met omliggende gemeentes te doen.”

Hier kan het nog
Burgemeester Jaap Paans kijkt terug op een geslaagd bezoek. Hij zei na afloop: “Wat ik heel mooi vind uit de woorden van de commissaris, is dat hij zegt ‘hier kan het nog’. Dat geeft een beeld van beeld van hoe de commissaris ziet dat de samenleving zou mogen en kunnen functioneren. Hij raakte daarmee denk ik de snaar bij zowel het college, als de raad en bij de vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld.”

Maatschappelijk middenveld
De vertegenwoordiger uit het maatschappelijk middenveld waren: de voorzitter van het Diaconaal Platform Alblasserdam, iemand van Stichting Jeugdteams ZHZ, de directeur van Leerwerkbedrijf Smile, huisarts Den Hartog van Huisartsenpraktijk Alblasserdam, adviseur armoedebestrijding van de gemeente Alblasserdam, de directeur van de bibliotheek, de directeur van Landvast en het bestuur van de stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam.

Deel dit bericht via...