ALBLASSERDAM – Ivana Glavaš van de D66 in Alblasserdam treedt vanaf komend jaar terug als gemeenteraadslid in Alblasserdam. Zij wordt na bijna twee jaar raadslidmaatschap opgevolgd door Ramon Pardo die, na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 juist terugtrad om plaats te maken voor Ivana die toen veel voorkeursstemmen van de inwoners van het Damdorp had gekregen.

Met veel plezier en passie gedaan
Ivana licht haar keuze toe en vertelt: “Ik heb het raadswerk vanaf maart 2018 met heel veel plezier en passie gedaan. Met name op het sociale domein heb ik het gevoel dat ik in de afgelopen 2 jaar echt een inhoudelijke bijdrage heb kunnen leveren. In mijn werkzame bestaan heb ik afgelopen zomer de overstap gemaakt naar ‘Veilig Thuis’. Als procesregisseur zorg ik voor de nodige hulp wanneer er sprake is van onveiligheid in gezinnen. De energie die ik momenteel in mijn nieuwe baan moet en wil steken gaat ten koste van mijn werk als raadslid, en dat wil ik niet. Daarom maak ik nu de keuze om het raadslidmaatschap neer te leggen. Wel blijf ik betrokken bij D66 Alblasserdam en zal ik mijn kennis over het sociale domein met de D66 fractie blijven delen”.

Pardo
De plaats van Ivana zal in de raad opgevuld worden door Ramon Pardo. Ramon heeft al ervaring als raadslid. Hij was van 2010-2018 fractievoorzitter voor D66. Bij de verkiezing van 2018 was hij lijsttrekker voor D66 maar hij koos er in maart 2018 voor zijn zetel niet in te nemen ten gunste van Ivana en Marko Stout, die destijds de nieuwe fractievoorzitter werd. In 2018 maakte Pardo plaats en zei toen: “Ivana heeft het aantal voorkeursstemmen gehaald, dat nodig is voor een zetel en dat gaat in tegen de volgorde van onze partij. Ook daar heeft de Alblasserdamse kiezer gesproken. Dit combinerend met het feit dat ik zelf al acht jaar actief ben, niet aan het pluche plak en anderen ook een kans wil geven, zal de D66 fractie gevormd gaan worden door Marko Stout als fractievoorzitter en Ivana Glavaš als nummer twee.”

Begrip voor haar keuze
Fractievoorzitter Marko Stout over de wisseling van de wacht: “Ik heb met veel plezier met Ivana samengewerkt, het is jammer dat zij uit de raad gaat maar ik heb begrip voor haar keuze. Zij kiest voor een intensieve rol bij ‘Veilig Thuis’ en dat kenmerkt Ivana. Ik heb haar namelijk leren kennen als iemand met een groot sociaal hart. Ik kijk ook uit naar de samenwerking met Ramon. Eigenlijk is Ramon voor de fractie nooit weggeweest. Hij is in 2018 burgerraadslid geworden en vertegenwoordigt onze fractie vaak in commissies en regionaal verband. Het zal zo nu en dan best weer gaan knetteren in de raad met de aanwezigheid van Ramon, maar daar kan de politiek in Alblasserdam best wat van gebruiken. In onze nieuwe samenstelling zal ik fractievoorzitter blijven en neemt Ramon mijn rol als Drechtraadslid over.”

Formeel zal het afscheid van Ivana Glavas en de benoeming van Ramon Pardo tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar plaatsvinden.

Nieuwe rolverdeling
De nieuwe rolverdeling binnen de D66-fractie: Marko Stout (Fractievoorzitter), Ramon Pardo (Raadslid & Drechtraadslid), Jacco Schook (Burgerraadslid commissie Bestuur & Samenleving), Remco de Boer (Burgerraadslid commissie Grondgebied), Ivana Glavas (steunfractielid Sociaal Domein) en Hans Tukker (algemeen steunfractielid).

Eén van de vier vrouwelijke raadsleden blijft over
Met het terugtreden van Ivana Glavas als raadslid, heeft de Alblasserdamse gemeenteraad nog één vrouw over in de raad. Na de verkiezingen in 2018 werden vier vrouwen voorgedragen voor gemeenteraadslid dit waren Dorien Zandvliet voor de PvdA, Ivana Glavaš voor de D66, Margreet de Deugd-Bos voor het CDA en Catharina Leeuwis voor de VVD. Laatstgenoemde gaf echter al direct te kennen dat zij haar plaats in de raad af gaat staan aan VVD’er Stavros Barzas. Dorien Zandvliet werd na de vorming van de nieuwe coalitie benoemd tot wethouder en Ivana stopt vanaf eind 2019. Daarmee is Margreet de Deugd-Bos voor het CDA de enige vrouw in de raad.

Van links naar rechts: Catharina Leeuwis, Margreet de Deugd, Dorien Zandvliet en Ivana Glavas.

Ivana Glavas en Ramon Pardo.