ALBLASSERDAM – Twintig jeugdtrainers van voetbalvereniging Alblasserdam (VVA) hebben deze week het diploma Jeugd Voetbal Trainer Coach behaald. Zij ontvingen het diploma uit handen van Errol Sint Jago van de KNVB en van Arjan Maat, voorzitter van de VVA.  Vier middagen en avonden zijn de trainers hard aan de slag geweest met het nadenken over en oefenen van het trainen, het coachen en het begeleiden van een jeugdvoetbalteam.

De instructeur van de KNVB, die in dit geval zijn lessen bij VV Alblasserdam gaf, instrueerde deels in de kantine en deels op het veld, waar de trainers met hun jeugdige spelers allerlei oefeningen afwerkten. De observerende trainers analyseerden wat ze zagen en aan de hand van een afgesproken structuur werden nieuwe inzichten verworven.

Gedurende de gehele periode, die bijna drie maanden omvatte, voerden de trainers opdrachten uit, die tijdens de instructieavonden werden besproken. Ook hielden de trainers een uitvoerig logboek bij over de vorderingen die zij als trainer maakten.

De vierde en laatste lesavond werd verzorgd door gedragsspecialist Jolanda Verboom van 12Fly uit Alblasserdam. Dit ging het niet over specifiek voetbal, maar over zichtbaar gedrag. Welk gedrag zie je als trainer en welk gedrag is gewenst en hoe komt het dat hier soms een verschil tussen is?

Na een inleiding gingen de trainers samen op zoek naar antwoorden op vragen die elke jeugdtrainer in zijn dagelijkse praktijk tegenkomt. De trainers bedachten voorbeelden uit hun eigen praktijk, bespraken deze en ontvingen tips van elkaar.

Voorzitter Arjan Maat sprak tijdens de diploma-uitreiking veel lovende woorden. Maat: “Het is fantastisch als de trainers van een voetbalclub zich willen inspannen om nog betere trainers te worden.” Hij hoopte dat de trainers nu nog meer gemotiveerd zijn geraakt om verdere stappen in hun ontwikkeling als trainer te zetten. “Dit is goed voor de spelertjes, de trainers en voor de club.”