KINDERDIJK – Het bericht dat zo’n 200 vaste medewerkers bij scheepswerf IHC in Kinderdijk hun baan gaan verliezen of een andere baan gaan krijgen bij het bedrijf klopt niet. Dat meldt een woordvoerster van het bedrijf. “Dit stond op de uitnodiging van vakbond FNV. De FNV is hier door ons op aangesproken, want het klopt gewoon niet. Ik weet niet waar die aantallen vandaan komen, want wij hebben nooit aantallen genoemd,” vertelt Eveline Bos van Royal IHC.

Kritisch kijken naar flexibele contracten
Bos vervolgt: “Wat we gaan doen is dat we gaan kijken naar de indirecte kosten. Daarnaast gaan we kritisch kijken of het nog nodig is om de flexibele contracten te verlengen. Dat zegt niet dat er geen tijdelijke contracten verlengd worden, maar er wordt gekeken of we het op een aantal plekken met wat minder mensen kunnen. Het is echt een zorgvuldigere afweging dan wat er nu staat.”

Standaardschepen in Kinderdijk
In een bericht, gebaseerd op informatie van de vakbond, werd eerder gemeld dat 200 mensen in vaste dienst hun huidige baan zouden verliezen via ‘performance management’. Dit zou door directeur Dave Vander Heyde zijn verteld tijdens een presentatie over het businessplan van het bedrijf. Volgens woordvoerster Bos kan het wel zo zijn dat bijvoorbeeld medewerkers uit Kinderdijk, in Krimpen aan den IJssel aan de slag gaan. Bos vertelt:  “In Kinderdijk gaan we ons meer focussen en toeleggen op standaardoplossingen en in Krimpen blijven we de grotere en complexere schepen bouwen. En daarmee moeten we kijken welke vakmensen we waar inzetten en daar wordt zorgvuldig naar gekeken. Het kan dus zijn dat er mensen van Kinderdijk naar Krimpen gaan.”

Geen reservehelling meer
Een aantal jaar geleden meldde IHC dat de werf in Kinderdijk ingezet zou worden als reservehelling. Dat plan is nu iets anders geworden. In Kinderdijk zullen nog steeds schepen gebouwd worden. “Dat zullen de serieproducten en standaardproducten zijn. En in Krimpen bouwen we de grotere en complexere schepen.”