ALBLASSERDAM – In de omgeving van de Eksterstraat in Alblasserdam is afgelopen week een Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet nader onderzoek naar de aanwezigheid van deze mug in de omgeving van de Eksterstraat en heeft hierover de bewoners per brief en folder geïnformeerd. Ook de gemeente Alblasserdam en de GGD zijn geïnformeerd. De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen.

“In Nederland is dit nog niet voorgekomen en die kans is ook zeer klein,” zo laat de gemeente Alblasserdam weten.

Om te voorkomen dat deze mug zich in Nederland vestigt, start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) binnenkort met de opsporing van eventuele andere Aziatische tijgermuggen. In een gebied van ruim 100 meter rondom de locatie waar de Aziatische tijgermug is gevonden, gaat de NVWA met zogenoemde muggenvallen op zoek naar de eventuele aanwezigheid van meer Aziatische tijgermuggen. Er zijn geen risico’s verbonden aan deze opsporing, zo stelt de gemeente.

Vragen
Voor vragen die te maken hebben met gezondheid kunnen mensen bellen met GGD Zuid-Holland Zuid via 078-770 8508. Andere vragen over de mug, kunnen gesteld worden bij de NVWA via 0900-0388.