ALBLASSERDAM – Er zijn zorgen bij Eet Mee in Alblasserdam. Al bijna drie jaar lang komen zo’n veertig mensen uit Alblasserdam bij elkaar in het gebouw De Postduif aan de Randweg in Alblasserdam, om daar met elkaar te eten. “En nu moeten we van de gemeente ineens hier weg, omdat het jongerenwerk uitgerekend op de dinsdagen een nieuwe activiteit gaan ontplooien. We kregen vorige week via de gemeente te horen dat er vanaf we vanaf deze week niet meer welkom zijn,” vertelt Peter van Driel van Eet Mee.

Steuntje in de rug
Het burgerinitiatief Eet Mee ontstond een kleine drie jaar geleden op initiatief van Ria Barra, haar zoon Claudio en Fleur. Het drietal had het idee om met elkaar en voor elkaar te koken en samen te eten. “De meeste mensen die hier eten hebben een steuntje in de rug nodig. Met elkaar hebben we het goed en er ontstaan hier allerlei dwarsverbanden. De één repareert de fiets van de ander of rijdt iemand die dat zelf niet meer kan naar de dokter,” vertelt Ria Barra.

Ineens
Peter van Driel, die namens Eet Mee het woord doet, vertelt: “En nu moet dit mooie initiatief wijken. Via de gemeente kregen we ineens te horen dat we vanaf 10 september niet meer konden eten in de Postduif, omdat een nieuwe jeugdgroep het gebouw nodig zou hebben. Wel zouden we in oktober ergens nog twee keer gebruik kunnen maken van het gebouw en vanaf november zouden we eventueel in de oude Beukelmanschool terecht kunnen.”

Waar bemoeien ze zich mee?
Van Driel vervolgt: “Maar wij laten ons er niet zomaar uitzetten. Als huurder hebben wij rechten en geldt er minimaal een opzegtermijn van drie maanden. We hebben nog niet eens de opzegging van de huur ontvangen. Wij blijven hier gewoon zitten. Daarnaast komen hier de gemeente en de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) langs om dit mede te delen, maar wij hebben niets te maken met de SWA. Ik vraag me af waar zij zich mee bemoeien en wat ze hier komen doen. We zouden juist een gesprek moeten hebben met de hoofdgebruiker: Jeugdpunt. In de huurovereenkomst staat dat het gebruik van de ruimte in overleg met de hoofdgebruiker zal geschieden. Noch de gemeente noch het SWA heeft niets met deze afspraken te maken. Dit is iets tussen Stichting Jeugd-Punt en Eet Mee. Wij krijgen sterk het idee dat men ons toe wil voegen aan een vereniging of aan Helpende Handen. Dat willen wij niet. Wij willen zelfstandig blijven.”

Mijn voorwaarden
Ria Barra gaat verder en zegt: “Als we al verhuizen naar de school aan de Lelsstraat, gaat dat onder mijn voorwaarden. We horen niet bij een kerk, stichting of club. We zijn een simpel burgerinitiatief en dat houden we ook zo.”

Niet kunnen betalen…
Barra benadrukt dat Eet Mee absoluut niet commercieel is ingesteld. “We verdienen hier geen cent aan. De borden, glazen en messen zijn uit eigen zak betaald. Een maaltijd kost vier euro. Meestal leggen we zelf nog geld bij, omdat we dit een goed doel vinden. We willen dat iedereen gezellig en goed met elkaar kan eten. Daar doen we het voor. En er zijn ook mensen bij die het niet kunnen betalen. Daar hebben we een knopensysteem voor. Mensen kopen vooraf een knoop en leveren die in als ze hun eten opgeschept krijgen. Mensen die zelf niet kunnen betalen, krijgen wel een knoop. Op die manier weet niemand dat diegene zijn maaltijd niet kan betalen. Dat systeem heeft Fleur bedacht.”

Diep geraakt
Initiatiefneemster Ria Barra is bang dat haar burgerinitiatief verloren gaat. “Het wordt eigenlijk gewoon de grond in geboord. De gemeente wil niet dat we de publiciteit zoeken, maar je mag best weten dat ik diep, diep geraakt ben door de houding van de gemeente. Ik hou er niet van om belazerd te worden en dat idee heb ik toch sterk. Ik ben diep op mijn hart getrapt. Het lijkt wel of de gemeente ons te lastig vindt.”

Juist veel waardering voor Eet Mee
De gemeente Alblasserdam laat in een reactie weten juist ontzettend veel waardering te hebben voor Eet Mee. Monique Boer, woordvoerster van de gemeente vertelt: “De gemeente waardeert het burgerinitiatief van EET MEE en de inzet van de vrijwilligers enorm. De burgemeester heeft daar in zijn nieuwjaarstoespraak ook uiting aan gegeven en wethouder Dorien Zandvliet is enkele malen op bezoek geweest.”

Jeugdpunt heeft voorrang
Over de inhoud vertelt boer: “EET MEE is onderhuurder van de ruimte in de Postduif. De hoofdhuurder is Jeugd-punt. Van begin af aan weet EET MEE, dat ze onder de voorwaarden gebruik maken en dat activiteiten van Jeugd-punt te allen tijde voorrang hebben. Dat is nu het geval. EET MEE moet daarom uiterlijk 1 november aanstaande haar activiteiten in de Postduif beëindigen.”

Jammer van de ophef
De gemeente zegt de ophef die bij Eet Mee is ontstaan jammer te vinden. “Wij betreuren de ontstane ophef.  De gemeente heeft een tijdelijke oplossing aangeboden en is met EET MEE in gesprek om gezamenlijk met hen een structurele oplossing te vinden voor een nieuw onderkomen elders in het dorp.”

Hopelijk heb ik ongelijk…
Of Eet Mee daadwerkelijk verder kan met koken en eten in de oude Beukelmanschool aan de Lelsstraat, moet wat Ria Barra betreft nog blijken: “Zelf heb ik na alles wat er de afgelopen bijna drie jaar is gebeurd, verzonnen en beloofd heel weinig geloof dat het nu deze keer wel lukt om uiteindelijk als EET MEE toch in het Participand onze activiteiten te kunnen voortzetten. De tijd zal het leren en hopelijk heb ik ongelijk.”

De initiatiefnemers met van links naar rechts: Ria, Fleur en Claudio.