ALBLASSERDAM – Het was woensdag 24 juli 2019 topdrukte voor de twintig EHBO’ers op de Paardenmarkt en bij de Wielerronde in Alblasserdam. “Het was knetterdruk,” vat Gerrit Sterrenburg van Sterrenburg BHV de dag samen. In de ochtend ging het vooral om mensen die onwel werden door de hitte op de markt. Eén vrouw moest per ambulance mee naar het ziekenhuis in verband met hitteletsel. Verder werd de kerk aan de Waalsmondelaan ingericht als werkplek voor de EHBO’ers.

Oververhitte wielrenners
“Ook in de middag waren er veel mensen met hitteletsels. Hierbij ging het vooral om wielrenners die oververhit bij de post aankwamen. We hebben diverse wielrenners onder de douche gezet om af te koelen,” vertelt Sterrenburg.

Gewond
Eén van de wielrensters ging met haar fiets tijdens de wedstrijd onderuit. Zij raakte daarbij dusdanig gewond, dat de EHBO’ers hulp verleenden, maar ook een ambulance lieten komen. De vrouw is per ambulance meegenomen naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Knetterhard gewerkt
Gerrit Sterrenburg schat in dat zijn mensen woensdag zeker veertig mensen heeft behandeld. Sterrenburg vertelt: “We moesten van het ene naar het andere incident. De mensen die we hadden bij de EHBO, hebben met elkaar geweldig werk geleverd. We zijn weken bezig geweest met de voorbereiding van de Wielerronde en de Paardenmarkt. We hebben extra geoefend met warmteletsel, valpartijen en dat soort dingen. Iedereen wist precies wat hij moest doen. Als team zijnde, waren we helemaal voorbereid op deze hitte. Iedereen die vandaag voor ons heeft gelopen, heeft echt knetterhard gewerkt. Ik kan het niet anders zeggen.”