ALBLASSERDAM – Zo’n honderd mensen hebben donderdagavond 18 juli 2019 in zwembad Blokweer in Alblasserdam 20.409,40 euro bij elkaar gezwommen voor Alblasserdammer Rien van Zanten. Rien heeft de ziekte ALS. Zijn dochter Natalie startte onlangs met een actie om geld in te zamelen voor de aanschaf van een rolstoelbus en voor het digitaliseren van de stem van haar vader. De overweldigende opbrengst van ruim 20.000 euro was het resultaat.

Voordat alle deelnemers te water gingen, werd Rien zelf te water gelaten, terwijl hij vast werd gehouden door zijn zoons. Na even gezwommen te hebben, mochten de deelnemers te water en werden er baantjes gezwommen.

Natalie vertelt: “Met het geld dat we ophalen willen we onder meer een rolstoelbus aanschaffen, zodat mijn vader nog vrijheid heeft. Met ALS wordt er al heel veel vrijheid hard van je afgenomen. Als het lukt om de rolstoelbus aan te schaffen, zal daar gebruik van gemaakt gaan worden. Zodra mijn vader hem niet meer nodig heeft, gaat de bus naar de stichting ALS op de Weg. Zij verhuren de bus dan voor een klein bedrag aan andere mensen met de ziekte ALS.”

Met het digitaliseren van de stem, kan de stem later digitaal worden ingezet door Rien. “Hij kan dan bijvoorbeeld met zijn ogen de computer bedienen en iets met zijn eigen stem via de computer zeggen.”

Mensen die alsnog geld willen doneren, kunnen hier Natalie voor benaderen via het mailadres ndewitte80@gmail.com.