ALBLASSERDAM – Leo Schoots uit Alblasserdam is deze week op 73-jarige leeftijd overleden. De heer Schoots is onder meer Tweede Kamerlid voor de PvdA, burgemeester in Cuijk, wethouder in Ridderkerk en waarnemend burgemeester van Zevenhuizen-Moerkapelle geweest. Voor zijn inspanningen voor de maatschappij ontving de Damdorper in 2010 een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd toen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Schoots was zwemonderwijzer en bedrijfsleider van een zwembad voor hij adjunct-directeur werd van de gemeentelijke dienst sportzaken bij de gemeente Ridderkerk. In die gemeente werd hij verkozen tot lid van de gemeenteraad en van 1982 tot 1989 was hij daar wethouder en locoburgemeester. Vervolgens was hij bijna vijf jaar lid van de Tweede Kamer.

Eind 1993 werd hij waarnemend burgemeester van Zevenhuizen-Moerkapelle ter vervanging van de zieke burgemeester A.W. Lips. Twee jaar later werd hij daar alsnog per Koninklijk Besluit benoemd tot burgemeester. In 2000 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Cuijk. In februari 2010 ging hij vervroegd met pensioen waarbij Paul Mengde hem als waarnemer opvolgde.

Leo Schoots overleed op 26 juni 2019 in Alblasserdam.

Foto: Ed van Alem Fotografie.