ALBLASSERDAM – SGP Alblasserdam wil graag van het college van burgemeester en wethouders weten wat het kost om cultureel centrum Landvast in Alblasserdam op zondag gesloten te houden. “Landvast is zeven dagen in de week geopend. Wij zouden juichen als het pand zes dagen per week open en op zondag gesloten zou zijn. We zien dat er met 383.000 euro subsidie per jaar veel geld naar Landvast gaat. We willen de wethouder vragen of zij kan onderzoeken wat het voor de exploitatiekosten zou betekenen als Landvast op zondag gesloten blijft,” vertelde SGP’er Albert Brasser tijdens de behandeling van de cultuurnota.

Ongepast
VVD’er Herman Verweij vond de vraag van de SGP ongepast. Hij interumpeerde Brasser in zijn betoog en zei: “Volgens mij hebben we in een ver verleden al met elkaar vastgesteld dat het goed is dat dit soort voorzieningen zeven dagen per week geopend zijn. Ik vind het eigenlijk een hele rare vraag om vanuit financieel perspectief te kijken of een sluiting op zondag alsnog mogelijk zou zijn. Alsof het financiële perspectief de enige overweging zou zijn die telt. Ik vind het eigenlijk niet zo chique om langs deze weg de door u gerespecteerde zondagsrust, die wij op onze manier respecteren, op deze manier als hypotheek neer te leggen. Ik vind het eigenlijk gewoon ongepast.”

Kerkdiensten
Wim van Krimpen van de PvdA vroeg zich af wat er dan met de kerkdiensten moet gebeuren: “Dit voorstel verbaast mij, want Landvast wordt ook zondags gebruikt om kerkdiensten te houden. Pleit u er nu dus voor om geen kerkdiensten meer in dit gebouw te houden?,” vroeg Van Krimpen zich af.

Liever vrijwilligers
Brasser (SGP) antwoordde dat hij inderdaad liever ziet dat kerkdiensten elders worden gehouden. “Als in Landvast kerkdiensten worden gehouden, betekent dit dat er mensen in loondienst aan het werk zijn. Vanuit ons perspectief zou het beter zijn om de dienst in een ander kerkgebouw te laten plaatsvinden, waar vrijwilligers de deuren openen en de dienst verzorgen.”

Wat doen met geld?
Ivana Glavaš van de D66 wilde graag weten wat de SGP met het geld wil doen, als zondagssluiting geld zou opleveren. Brasser: “Dat laat ik aan de wethouder financiën over.”

Ronduit stuitend
“Het kan ook zijn dat met een sluiting op zondag het exploitatietekort alleen maar toeneemt. Hoeveel zou u bereid zijn om bij te betalen?”, vroeg Herman Verweij. De VVD’er vervolgde: “Het zwembad is ook gewoon open op zondag. Ik vind het ronduit stuitend dat u langs de weg van de cultuurnota hier de zondagsrust op dit gebouw wil opleggen. Ik vind dat verbazend en schokkend.”

Apart voorstel
Vergaderingvoorzitter Haci Erdogan (PvdA) greep uiteindelijk in en zei: “Als de SGP met dit onderwerp iets mee wil, dan moet de partij dit op een andere manier op de agenda zetten. Ik wil nu terug naar de cultuurnota.” Daarmee werd het onderwerp afgesloten en werd de discussie over de cultuurnota hervat. Of de SGP alsnog een apart voorstel in gaat dienen voor de zondagssluiting van Landvast, is nog niet bekend.