ALBLASSERDAM – Een 22-jarige man uit Alblasserdam is maandag 24 juni 2019 door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 500 euro voor de mishandeling van een 24-jarige vrouw uit Oud-Alblas. Van nog twee vermeende mishandelingen van twee mannen uit Alblasserdam, werd de Damdorper vrijgesproken. Er was volgens de rechter wel wettig bewijs, maar onvoldoende overtuigend bewijs. Justitie had een taakstraf van tachtig uur geëist.

Op Kerstavond 2018 was de 22-jarige, samen met dorps –en streekgenoten aanwezig in café Blieck’s Point op de Dam in Alblasserdam. Na middernacht, toen alle betrokkenen al flink wat gedronken hadden, ontstond er ruzie. Er vielen over en weer klappen. Eén man zou een klap met een bierflesje tegen zijn hoofd hebben gekregen, een ander zou ook met een hard en scherp voorwerp zijn geslagen en een jonge vrouw zou een stomp in haar gezicht hebben gekregen.

Ruzie
De verdachte vertelde maandag: “Er was die nacht ruzie tussen twee groepen. Ik zag dat m’n broertje ruzie had bij de bar. Ik trok hem achter mij om hem te beschermen en toen kwam een groep personen op mij af en die stelde zich behoorlijk dreigend op. Ik kreeg een klap op m’n neus en ik ben na duw –en trekwerk naar beneden gegaan. Daar heb ik mijn neus omgespoeld bij de wc’s. Ineens hoorde ik die groep naar beneden stormen. Toen heb ik me verscholen in de wc en schreeuwde ik dat ik de eerste die naar binnen zou komen, zou pakken. Ik scheet een beetje in m’n broek, want het was best een grote groep. Vrij snel daarna kwam de politie en werd ik in de boeien geslagen.”

Per ongeluk
Verder vertelde de man dat hij niemand bewust had geslagen. “Ik heb alleen mensen van me af gehouden, toen ze op me afkwamen. Ik heb ze met duwen en trekken van me af moeten houden. Het kan zijn dat *de vrouw* toen per ongeluk een klap heeft gekregen.”

Verwondingen
Na de vechtpartij moest een 28-jarige Alblasserdammer naar het ziekenhuis, nadat hij met een bierflesje op zijn hoofd was geslagen. De man kreeg vier hechtingen. De 24-jarige vrouw had een dikke lip en een 26-jarige man had ook licht letsel.

Tachtig uur werkstraf
De officier van justitie verdacht de 22-jarige Alblasserdammer in eerste instantie van drie mishandelingen, maar tijdens haar requisitoir moest zij toegeven dat er voor één van de mishandelingen onvoldoende bewijs was. Over de stomp in het gezicht bij de vrouw en de klap met een bierflesje zei de officier: “Het was kerstmis en juist dan is dit wat we als maatschappij niet willen. Uitgaan moet leuk en veilig zijn. Ik vind een werkstraf van tachtig uur passend en geboden.”

Vrijspraak
De advocaat van de verdachte vond dat vrijspraak moest volgen, omdat de verklaringen volgens de raadsman verre van betrouwbaar zijn, iedereen alcohol had genuttigd en er in het geval van de vrouw die een stomp in het gezicht kreeg zeker geen sprake is geweest van opzet.

500 euro boete
Na enig beraad, deed de politierechter uitspraak. Hij oordeelde dat er voor de mishandelingen van de twee mannen onvoldoende overtuigend bewijs was. “Ik sluit niet uit dat u de klappen wel heeft gegeven, maar er het bewijs hiervoor is onvoldoende.” De vordering van één van de mannen voor een schadevergoeding van ruim 300 euro aan medische kosten (eigen risico) werd daarom ook afgewezen. Voor de stomp in het gezicht van de vrouw was volgens de rechter wel voldoende bewijs. “Ik leg u hiervoor een geldboete van 500 euro op.”

De Alblasserdammer en het openbaar ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.