ALBLASSERDAM – Afgelopen week is bij het Kielgat, nabij de Alblasserwerf in Alblasserdam, een anker gevonden. Het object werd maandagmiddag 24 juni 2019 feestelijk onthuld tijdens het startsein voor de bouw van 33 duurzame woningen in het project ‘Kade Noord’ in Alblasserdam. Het is de bedoeling dat het anker door Alblasserwerf c.v. (een samenwerking van gebieds – en vastgoedontwikkelaar AM en VolkerWessels Vastgoed) wordt geconserveerd. Daarna wordt het als cadeau aangeboden aan de gemeente Alblasserdam. “Het zou heel erg mooi zijn als het een plek zou kunnen krijgen in de wijk, maar dat is uiteraard aan de gemeente,” aldus Gilbert Kokenberg, directielid van Alblasserwerf c.v..

Startsein bouw 33 woningen
Met het onthulling van het anker, werd maandag direct het startsein gegeven voor de bouw van 33 nieuwe woningen in Alblasserdam. Project Kade Noord vormt het afsluitende project in de gebiedsontwikkeling De Werven en omvat zes kadewoningen en 27 luxe appartementen. De energiezuinige woningen zijn voorzien van een individuele bodemwarmtepomp, zonnepanelen en koken en stoken gebeurt zonder gas. Naar verwachting worden de woningen in het derde kwartaal van 2020 opgeleverd.

Pareltje
Burgemeester Jaap Paans, die maandag wethouder Peter Verheij verving, omdat deze onverwachts verhinderd was, vertelde in zijn toespraak: “Wat een mooi moment op een warme, zonnige dag, om u welkom te heten in Alblasserdam. Wat wordt dit een pareltje en wat heeft u het getroffen. Ik heb met laten vertellen dat er in de eerste fase 800 belangstellenden waren. En u bent het keurkorps. U heeft de mogelijkheid genomen of misschien wel van de bank gekregen, om uiteindelijk hier straks die woning te mogen betrekken. Het worden prachtige woningen. Dat vinden wij als college van burgemeester en wethouders en dat vindt ook de gemeenteraad. Het zijn nog mooiere woningen dan in aanvankelijke schetsen ooit hier waren voorzien. Een echt heel mooie plek die de Alblasserwerf op een mooie manier afzoomt.”

Kade Noord
Kade Noord wordt gerealiseerd op de voormalige scheepswerf van Verolme en ligt direct aan de rivier De Noord. Met de voltooiing van Kade Noord wordt de gebiedsontwikkeling De Werven in Alblasserdam afgerond. In totaal zijn hier dan 400 woningen gerealiseerd.  De ontwikkeling van het project Alblasserwerf heeft in het totaal zo’n vijftien jaar geduurd. Mede door de crisis ging het project minder snel dan vooraf was gedacht.

Ankeronderzoek
Hoe oud het anker is en wat voor soort anker het precies is, wordt in de komende weken nader onderzocht. Bram Belder uit Alblasserdam, die onlangs nog koninklijk werd onderscheiden, gaat nader onderzoek doen. Als vrijwilliger onderzoekt en beschrijft Bram Belder sinds 1972 de maritieme geschiedenis van Nederland, in het bijzonder de scheepswerven langs de rivier de Noord in de West-Alblasserwaard. Hij is (mede)auteur van de boeken ‘De Ouwe Werf -van Cornelis Smit tot Cornelis Verolme 1812-2005’ (2005), ‘Het fregatschip Adriana’ (2002) en ‘Het stoomschip Smit’ (1998). Momenteel werkt hij aan een nieuw boek: een naslagwerk over de werven aan de rivier de Noord. De heer Belder gaf gedurende zes jaarleiding aan de werkgroep Scheepsbouw en Scheepshistorie van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Hij schreef diverse artikelen in het kwartaalblad en organiseerde een tentoonstelling.