Advertorial
ALBLASSERDAM – Even voorstellen: ik ben Merula Melis en eind vorig jaar startte ik mijn zelfstandige diëtistenpraktijk. Ik ben gevestigd in de praktijk van mondhygiëniste Heidi Peeters aan het Cortgene 16 in Alblasserdam. Na 12 jaar werkzaam te zijn geweest in ziekenhuizen en een eerstelijns praktijk in Rotterdam kwam ik in contact met Heidi Peeters en ontstond het mooie idee om samen te gaan werken. Bij een diëtist wordt vaak gedacht aan afvallen. De diëtist weet echter veel meer over voeding en kan daardoor op allerlei vlak adviezen geven.

Zowel bij gewenst gewichtsverlies als bij gewenste gewichtstoename, ziekte of gezondheid en voor jong en oud. Wat mijn vak zo mooi maakt, is dat mensen weer gaan genieten van gezond en lekker eten, maar vooral ook de kracht hiervan ervaren.

Mijn ervaring
In het ziekenhuis zag ik veel mensen met ongewenst gewichtsverlies het ziekenhuis binnen komen of weer verlaten. Ongewenst gewichtsverlies gaat gepaard met verlies van spiermassa en -kracht.

Meer eiwitten
Oudere kwetsbare mensen hebben zorg nodig en een goed advies om verlies van spiermassa te voorkomen of te verhelpen. Om zelfredzaam te blijven/worden is een goede voeding(stoestand) en voldoende bewegen belangrijk, denk hierbij ook aan valpreventie. Ouderen hebben veel meer eiwitten nodig dan jong volwassenen. Ook het gebruik van vitamine D is essentieel voor een goede botgezondheid. Mijn advies is om uw gewicht om de 3 maanden te meten om ongemerkt gewichtsverlies op tijd te signaleren.

Maagverkleining
Ik heb een aantal jaren ervaring opgedaan in het begeleiden van patiënten voor en na bariatrische chirurgie (maagverkleining). Maagverkleiningen worden steeds meer toegepast om gewenst gewichtsverlies te bereiken. De operatie is een hulpmiddel, waarbij gedragsverandering zal moeten lijden tot het gewenste resultaat. Dit vraagt af en toe en soms intensief, om goede en eerlijke begeleiding.

Kinderen
Het aantal kinderen met overgewicht is in de loop van de jaren toegenomen. Wat is een goede basisvoeding? Wat kan mijn kind het beste drinken? Hoe vaak mag ik mijn kind iets te eten aanbieden? Hoe om te gaan met snoep en/of koek? Dit zijn vragen waar ik ouders graag help antwoorden op te vinden.

Bekijk mijn website (www.merulamelis.nl) voor meer informatie over aandoeningen of situaties waar de diëtist ondersteuning kan bieden.

Verwijzing
Om zorg te kunnen bieden heb ik een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist, ook uw tandarts kan doorverwijzen naar de diëtist bijvoorbeeld bij cariers of tanderosie.

Vergoeding
De zorgverzekering vergoedt per jaar 3 uur dieetzorg vanuit de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar vallen niet onder het eigen risico en kunnen zonder dat het u iets kost 3 uur dieetzorg krijgen. Ook als u ketenzorg krijgt in verband met diabetes, COPD of CVRM betaalt u geen eigen risico of bijdrage.

Website
Meer informatie vindt u op www.merulamelis.nl. Neem vrijblijvend contact op: 06-57039622 of afspraak@merulamelis.nl.