Kinderdijkse molen draait met één roede; “Dit heb ik nog nooit gezien”

KINDERDIJK – “Dit heb ik nog nooit gezien.” Zelfs sommige Kinderdijkers moesten even in hun ogen wrijven toen ze molen nummer 1 van de Nederwaard in Kinderdijk zagen draaien met maar twee wieken. Want ook met maar één roede kan molenaar Björn den Ouden het niet laten. Nederwaard 1 moet het voorlopig doen met één roede, nadat in het andere exemplaar een beschadiging werd geconstateerd. Dat meldt de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk op Facebook.

Er is een nieuwe roede besteld, maar voordat deze wordt gestoken gaan er nog wel enkele maanden overheen. Tot die tijd zijn bezoekers van het molengebied getuige van dit bijzondere tafereel.

Onderstaand filmpje is gemaakt door Theo de Rooij.

 

6 reacties

 1. @Alblasserdammer
  Lijkt mij van wel.
  Als je een soortgelijke installatie kan monteren zoals ze nu bij die grote windmolens gebruiken zouden ze stroom op moeten kunnen wekken .
  Ik heb wel het vermoeden dat het niet mag of zal gebeuren omdat het historische monumenten zijn.
  Blijft wel de vraag waarom de windmolens van tegenwoordig zo giga hoog zijn en veel mensen daar hinder van ondervinden met name de slagschaduw en het geluid terwijl de molens op kinderdijk een stuk lager zijn en ook flink draaien bij een beetje wind .
  Misschien dat iemand hier een serieus antwoord op heeft waarom de windmolens zo giga hoog moeten zijn.

 2. @Van Dijk;
  Dan moeten ze masten maken van 4-500 meter hoog of misschien toch lager maar dan met 4 of 5 roeden .
  Ze willen ze steeds hoger maken , je bent mooi klaar als je met zo’n kreng in je achtertuin moet wonen.

 3. @kareltje last van slagschaduw lijkt me een pietsje overdreven met die hoge windmolens,en er is ook een spreekwoord wat zegt,hoge bomen vangen veel wind al zal dat ergens anders op slaan. :-),trouwens die molen met 1 roede is maar een raar gezicht.

 4. @Jozozout
  Toets even op Google in ,,Slagschaduw Windmolen” , filmpjes zeggen al genoeg denk ik .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *