ALBLASSERDAM – Bij Voetbalvereniging Alblasserdam (VVA) is in de afgelopen maanden hard gewerkt aan plannen voor een ‘jeugdafdeling 2.0’. Onder leiding van Alblasserdammer Hillebrand Beärda zijn er tal van gesprekken gevoerd over mogelijkheden en kansen. Hieruit is onder andere de conclusie gekomen dat de jeugdafdeling weer een eigen jeugdbestuur krijgt. Alexander ter Meulen zal hiervan de voorzitter worden. Verder krijgen jeugdtrainers binnenkort een professionele jeugdvoetbaltrainercursus van de KNVB. VVA-voorzitter Arjan Maat is blij met het werk dat Beärda verzet voor een betere jeugdafdeling: “De focus op de jeugd is zó belangrijk. Voor de jeugd moet het pad naar de hoofdmacht geplaveid worden. Uiteraard moet dit gepaard gaan met het plezier in de sport. De kinderen die bij onze club lid worden, moeten hier fluitend naartoe gaan en hier weer fluitend vandaan gaan.”

Finetunen
Hillebrand Beärda werkte tot voor kort als docent Lichamelijke Opvoeding en decaan op scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht. Ruim een jaar geleden ging hij met pensioen. “En toen sprak Arjan Maat mij aan en zei: ‘Joh, kun jij niet wat gaan betekenen voor onze voetbalvereniging?’. Nu heb ik veertig jaar geleden ook al in het bestuur van deze club gezeten en ik heb hier zelf ook gevoetbald en dat heeft dan een ‘plekkie’ bij mij en zo kwam het dat ik bij het derde moment dat we elkaar spraken heb gezegd: ‘Dat wil ik best gaan doen.’ Arjan noemde daarbij de jeugdafdeling, waar keihard en heel mooi en heel goed gewerkt wordt, maar waar best nog wat te finetunen en aan bij te slijpen zou zijn. Of dat ik daar eens naar zou kunnen gaan kijken, om de jeugdafdeling nóg beter te maken. Een goede jeugdafdeling is vreselijk belangrijk. Dat is de toekomst van je vereniging,” aldus Beärda.

Jeugdbestuur
In de afgelopen maanden is Beärda met zijn opdracht aan de slag gegaan. Met name door veel te praten met de mensen die nu bij de jeugdafdeling werken. “Wat ik nu aan het doen ben, ligt het dichtstbij het zijn van informateur. Er is van alles. Ik probeer het alleen in lijnen te zetten. Het gebouw dat er eigenlijk al is, maar dat nog niet zichtbaar is, probeer ik zichtbaar te maken. En dan gaan we via dat zichtbare gebouw aan de slag met kwaliteitsverbetering. Tijdens de gesprekken die worden gevoerd, kom je tot de conclusie dat er een paar dingen best wel wat beter gestroomlijnd kunnen worden. Het werk dat ze deden, deden ze allemaal buitengewoon en fantastisch, maar er was bijvoorbeeld geen jeugdbestuur. In mijn ogen is het nodig dat er een blok komt, dat zich alleen maar bezighoudt met de jeugdafdeling. Dat is het eerste waar ik mee aan de slag ben gegaan.”  Het is de bedoeling dat het jeugdbestuur er vanaf 1 september is.

Van een echte hervorming van de club of de jeugdafdeling is wat Hillebrand Beärda betreft geen sprake. “Het is eigenlijk meer een volgende stap die wordt gezet, die je niet had kunnen zetten, zonder dat de club al was, waar die nu is.”

Opleiding voor jeugdtrainers
Het tweede punt waar aan gewerkt wordt, is de opleiding van jeugdtrainers. Beärda vertelt hierover: “De kwaliteit van een club zit ‘m eigenlijk in de kwaliteit van de trainers. Die trainers zijn over het algemeen ouders van kinderen die op voetbal gaan en mensen die zelf vroeger ook gevoetbald hebben. Maar training geven is wel iets meer dan zelf tegen een balletje getrapt te hebben. Daarom zijn we gestart met twee ‘kadermorgens’ waarbij we met elkaar in gesprek zijn gegaan over hoe trainen nu eigenlijk werkt en hoe je tactvol en pedagogisch met kinderen om kunt gaan. Daar was men zo enthousiast over, dat we hebben afgesproken dat we nu vanaf september met alle jeugdtrainers die we dan hebben de cursus ‘jeugdvoetbaltrainer / coach’ door de KNVB hier laten verzorgen voor onze eigen twintig jeugdtrainers. In de verdere toekomst vinden we dat we trainers moeten hebben die standaard een opleiding hebben gehad. Dat het een voorwaarde moet worden is misschien wel wat veel gezegd, maar het zou wel het mooiste zijn.”

Fluitend naar de voetbal
Arjan Maat, die inmiddels ruim zeven jaar voorzitter is bij Voetbalvereniging Alblasserdam: “We hebben in Alblasserdam, met zo’n 20.000 inwoners, drie voetbalverenigingen. Ik wil met mijn club gezonde aanwas houden. Daarnaast wil ik die jeugdleden vasthouden, zodat er uiteindelijk weer een mannetje of zeven deel uitmaakt van de hoofdmacht. Dat pad moet geplaveid worden. En dat begint al bij de keuze van ouders die kiezen naar welke voetbalvereniging hun kind gaat. Ik wil graag een structuur creëren waarbij vv Alblasserdam in ieder geval op het netvlies van die ouders zal staan en waarbij ze zeggen: dat geven we een kans. Dat ging de laatste jaren al goed, maar ik vind vv Alblasserdam klaar voor een nieuwe fase en een nieuwe stap en daar heb ik Hillebrand toe bereid gevonden. Wat je nu al terugziet, is een bepaalde mate van rust. Het is voor veel mensen duidelijk wat we nu allemaal aan het doen zijn, al staan we nog wel een beetje in de kinderschoenen op dat vlak. Mijn grotere doel is uiteindelijk om onze club in ledenaantal iets groter te maken. Het moet een warm bad zijn waar de kinderen terecht komen. De kinderen moeten fluitend naar de voetbal komen en ook weer fluitend weer naar huis gaan . Ook hameren we op normen en waarden binnen de vereniging. Dus geen grote monden of wat dan ook. Dat is een wezenlijk deel van de opleiding die kinderen hier genieten. Dat moet uiteindelijk resulteren in een mooie jeugdafdeling.”

Samenwerken in de toekomst
Maat is al jaren voorstander van intensieve samenwerking met andere voetbalverenigingen rondom Alblasserdam. “Ik denk dat op de langere termijn drie verenigingen ( VV De Alblas, VV Alblasserdam en VV De Zwerver, red.) voor Alblasserdam met 21500 inwoners te veel is. Dan loop je aan tegen problemen met voldoende kader zoals trainers, vrijwilligers, sponsoren… Ik ben zelf enorme voorstander van het samengaan van minimaal twee verenigingen, omdat je dan meer body krijgt. Met drie clubs blijft het altijd een soort gevecht. En dan gaat het erom: welke structuur zet je in dat je die slag kan winnen? En dat vind ik eigenlijk al een vervelend woord ‘de slag gaan winnen’, want dat gaat dan wel ten koste van een andere jeugdafdeling. Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd dit hoger op de agenda te krijgen bij zowel gemeente als verenigingen, maar dit lijkt in de praktijk op weerstand te stuiten,  Vooralsnog trekt vv Alblasserdam aan het spreekwoordelijke dode paard en dan moet je op een gegeven moment zeggen: “die verenigingen zijn er mogelijk nog niet helemaal klaar voor en dus moet de focus volledige op de eigen club met als missie om die wat groter en stabieler te maken. Om het proces van samenwerken in de (nabije) toekomst weer in beweging te krijgen heb je vrijdenkers nodig die daarmee aan de gang gaan met als doel de (lokale) jeugd in de toekomst lekker te kunnen laten voetballen.”

Het gaat om de kinderen
Hillebrand Beärda vult Maat aan en zegt: “Je moet niet tegen elkaar gaan knokken. Je moet elkaar in de waarden laten en zelfs elkaar kennis en kunde gunnen, maar gewoon zorgen dat je zelf de beste bent. Zo open als het kan. En denk erom: het gaat om de kinderen. De kinderen moeten voetballen. Het gaat niet om ons dat wij een zo mooi mogelijke vereniging hebben. Het gaat om de kinderen en sport is zo belangrijk als socialisatieproces binnen een gemeenschap. Dat is veel belangrijker dan of je tien of twintig doelpunten scoort.”

Activiteiten
Er wordt nu ook al heel veel voor de jeugd georganiseerd, waar ook niet leden van harte welkom zijn.” Als voorbeelden noemt de Damdorper de koningsspelen op 12 april, de penaltychallenge op 26 april, de voetbalclinics op 14 mei, het schoolvoetbaltoernooi op 15 en 29 mei en de kaboutersport op 29 mei. Alle activiteiten komen ook gedetailleerd op de site van de club te staan.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

VVA-voorzitter Arjan Maat (links) en Hillebrand Beärda op het voetbalveld op sportpark Souburgh in Alblasserdam.

Goal na kopbal.

 

Deel dit bericht via...