NIEUW-LEKKERLAND – In Klipperstraat in Nieuw-Lekkerland is het afgelopen weekend onrustig geweest. Er werd meerdere keren gevochten, de politie moest geweld gebruiken en diverse personen werden tijdens een charge meerdere keren gebeten door politiehonden. Eén persoon raakte door de beet dusdanig gewond, dat er een ambulance ter plaatse moest komen.

Confrontatie
De eerste melding kwam om 2.20 uur binnen bij de politie. Er werd melding gemaakt van een onrustige sfeer bij een feest in sporthal De Klipper in Nieuw-Lekkerland. Een woordvoerster van de politie vertelt: “Er was eerder een opstootje binnen geweest en nu was het buiten onrustig. Er stond een grote groep buiten die mogelijk met elkaar op de vuist zou kunnen gaan. De agenten troffen op de Klipperstraat een grote groep jongeren aan. Er was op het moment dat zij aankwamen geen zicht op een vechtpartij. De agenten zijn met diverse personen in gesprek gegaan, waarna snel bleek dat er een confrontatie was geweest met een groep jongeren uit Alblasserdam. De agenten zagen dat de jongeren opgefokt waren en voelden dat er een grimmige sfeer hing in de groep.”

Jongeren uit Alblasserdam
De woordvoerster vervolgt: “De organisatie vertelde dat er binnen een klein opstootje was geweest waarbij iemand een klap had gekregen. De beveiliging heeft daarop gereageerd. Dit was tegen het einde van de avond. De sfeer begon te verslechteren en na de uitloop van het feest was er buiten een vechtpartij ontstaan. Volgens omstanders zouden er jongeren uit Alblasserdam gekomen zijn vanwege het opstootje dat binnen had plaatsgevonden. Dit was al klaar toen de agenten kwamen. De jongeren uit Alblasserdam waren er niet meer. De verwachting was dat het klaar was.”

“In De Klipper is niet gevochten”
Jongeren en begeleiders die in De Klipper waren, benadrukken dat er binnen in De Klipper zeker niet is gevochten. Petra van der Plaat, die in De Klipper aanwezig was, vertelt: “Het was een druk bezocht en zéér gezellig feest. Ook de sfeer was goed en er is binnen zeker geen klap gevallen! Wel was er een woordenwisseling, waar door de beveiliging zéér adequaat op gereageerd is. Verder doen wij als team van de Klipper er écht alles aan om alles goed te laten verlopen. Ook melden wij het feestje aan bij gemeente èn politie, zodat zij (indien nodig) op de hoogte zijn. Dat er ná afloop, bij het naar buiten gaan, een grote groep “vreemden” staat te wachten (die niet eens op het feest zijn geweest) om rotzooi te trappen, vinden wij echt heel erg. Wat iedereen leuk en gezellig vond, wordt door buitenstaanders compleet verziekt! Op deze manier wordt iets voor de jongeren organiseren haast onmogelijk gemaakt. Héél jammer dit…”

Jammer
Het verhaal van Petra wordt bevestigd door Janneke van Klinken die ook aanwezig was. Zij vertelt: “Het feestje was inderdaad heel leuk. Ik als personeel van de sporthal kan zeggen dat we goede beveiligers hadden staan die het binnen goed onder controle hadden. Wij als personeel hebben er alles aan gedaan wat er van ons wordt verwacht. Ook wij vinden het jammer dat het zo is afgelopen, omdat wij als team ons best doen om voor de jeugd feestjes te organiseren. Er is al weinig te doen in ons dorp voor de jongeren. Dat het buiten dan losgaat daar kunnen wij ook niets aan doen. Wij balen hier ook heel erg van. Als er niets meer georganiseerd mag worden, dan hebben ze het aan zichzelf te danken.

Onmiddellijk optreden noodzakelijk
Rond 03.00 uur sloeg volgens de politiewoordvoerster buiten op straat de vlam in de pan. De zegsvrouw vertelt: “Diverse collega’s stonden hier vlakbij, waardoor onmiddellijk optreden noodzakelijk was. De al aanwezige agenten van de hondenbrigade boden direct ondersteuning met de honden. Om de vechtende groep uit elkaar te krijgen, waren de agenten genoodzaakt geweld te gebruiken. Meerdere personen bleven zich verzetten richting de agenten of wilden door de linie heen gaan. Ook hier tegen hebben de agenten zich moeten verweren met geweld.”

Bijtwond
Tijdens de charge die plaatsvond, is er door de diensthonden meerdere keren gebeten. Hoeveel mensen er precies zijn gebeten, is nog niet duidelijk. Voor één persoon kwam een ambulance ter plaatse. Hij had een bijtwond. De man is na behandeling door het ambulancepersoneel, naar de huisartsenpost gegaan voor verdere behandeling.

“Als je langs de politie wilde, kreeg je klappen”
Diverse jongeren uit Nieuw-Lekkerland houden er een andere lezing op na. Een 21-jarige Nieuw-Lekkerlander vertelt: “Binnen was het een gezellig feest. Toen het afgelopen was en iedereen naar buiten ging, stond er een groep buitenlandse Alblasserdammers te wachten om ruzie te zoeken. Er is een flinke knokpartij geweest. Toen de politie aankwam, waren de meeste Alblasserdammers al vertrokken en was het redelijk rustig in de straat. Na een tijdje moest iedereen naar huis van de politie, maar als je langs de politie wilde lopen, kreeg je klappen met de stokken, waardoor niemand naar huis wilde. Vervolgens escaleerde de boel.”

Wilde alleen fiets pakken…
Een 24-jarige vrouw uit Nieuw-Lekkerland vult aan: “Er was niets aan de hand, tot de politie kwam. Ik vind het goed dat de politie optreedt, maar dit ging te ver. Mijn vriend liep snel naar huis, omdat hij er niets mee te maken wilde hebben en toen is hij twee keer met de knuppel geslagen, omdat hij die kant niet op mocht lopen van de agenten. Degene die door de hond is gebeten, wilde alleen zijn fiets pakken. Ook de andere mensen die gebeten zijn, hadden er eigenlijk niets mee te maken. Dat is wel een beetje jammer vind ik.”

Foto: archief.