ALBLASSERDAM – Vorig jaar zomer gebeurde datgene waar Lucas van der Rhee, geboren en getogen in Alblasserdam, gezien het hartfalen in zijn familie, altijd al bang voor was: hij werd getroffen door een hartstilstand. Dankzij zijn vriend, die hem reanimeerde en hulp inriep, overleefde hij het. De oorzaak bleek een genetische hartafwijking die niet alleen bij Lucas werd gevonden. Zes van zijn negen broers en zussen bleken ook drager te zijn van het gen. Bij Lucas en zijn broers en zussen werd preventief een ICD bij het hart geplaatst dat hen moet redden in de toekomst, mocht dit weer gebeuren. Inmiddels is Lucas al bijna een jaar bezig met het maken van een 2DOC documentaire voor de NCRV. Zijn ouders zijn afgelopen week gestart met de inzameling voor geld voor een levensreddende AED op de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam.

Jenneke van der Rhee – Van Asperen en Floor van der Rhee wonen langs de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam en zijn de ouders van Lucas. Zij zijn afgelopen week begonnen met een inzamelactie voor de aanschaf van een defibrillator. Jenneke vertelt: “Anderhalf jaar geleden kreeg onze zoon een hartstilstand op 22-jarige leeftijd. Hij overleefde dit omdat zijn vriend meteen begon met reanimeren en omdat er binnen zes minuten een AED was. We beseften hoe belangrijk en levensreddend het is om voor iedereen een AED binnen handbereik te hebben.”

Nog 1355 euro nodig
Het is volgens Jenneke en Floor van belang dat er in Alblasserdam om de veertig à zestig huizen een AED beschikbaar is. Een AED is apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De meeste overlevingskans is er in de eerste zes minuten na hartfalen. Met de inzamelactie van het echtpaar is inmiddels 1380 euro opgehaald. Er is nog 1.355 euro nodig om de defibrillator aan te kunnen schaffen. Een deel van de aanschaf wordt gesponsord door Philips.

ICD
Jenneke verloor zelf al twee broers en een neefje aan een hartstilstand. De Alblasserdamse vertelt: “Voor het oog leken ze allemaal gezond. Achteraf is gebleken dat ze een gen bij zich droegen. Ik ben zelf ook draagster van dit gen en zes van onze negen kinderen hebben dat gen ook. Ze hebben allemaal een ICD gekregen. Een ICD geeft een schok om het normale hartritme te herstellen. Hiermee voorkom je een hartstilstand.”

Film
Jenneke en Floor zijn blij en dankbaar dat het gen gevonden is, omdat er op deze manier iets aan te doen is. Hun zoon Lucas, die tegenwoordig in Amsterdam woont, maakt een film over de familie Van der Rhee. Hij is al een jaar bezig met de opnames. De film gaat in september in Amsterdam en daarna in Alblasserdam in première en wordt in het najaar uitgezonden op NPO 2.

Geld doneren
Mensen die geld over willen maken voor de aanschaf van een AED, die rondom de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam komt te hangen, kunnen terecht op deze website https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-oost-kinderdijk-2953-alblasserdam