ALBLASSERDAM – Arrensleeclub Glijen en Rijen uit Alblasserdam heeft zaterdagmiddag 2 februari 2019 een rondrit door Alblasserdam en Oud-Alblas gemaakt. Zo’n twintig mensen, verspreid over zes arrensleden op wielen, maakten een rit van ongeveer vijftien kilometer door de Alblasserwaard. De tocht was door de rinkelende belletjes aan de sleden al van veraf hoorbaar. De stoet startte bij de Blokweersche Kade in Alblasserdam, ter hoogte van de molens van Kinderdijk.

Op de Parallelweg in Alblasserdam raakte één van de wielen van een arrenslee lek. In allerijl werd het wiel naar fietsenmaker De Koning gebracht. Enkele minuten later kon de tocht alweer worden voortgezet. In Oud-Alblas kregen de deelnemers erwtensoep. Aan het einde van de middag arriveerden de sleden weer bij de Blokweersche Kade / Molenkade. Daar werd afgesloten met een hapje en een drankje.

De naam arrenslee is een verbastering van narrenslee, een slede van een nar. Het woordje ‘nar’ heeft hierbij betrekking op de bellen. Omdat deze sleden snel maar vrijwel geruisloos over de sneeuw voortbewegen zijn de gebruikte paardentuigen voorzien van een riem met (‘narren’)belletjes, zodat voetgangers op tijd de baan kunnen vrijmaken.

Foto’s: Peter Stam.