ALBLASSERDAM – Op basisschool Het Kompas in Alblasserdam is vrijdag 18 januari 2019 een bijzondere ouderochtend gehouden. Ouders kwamen niet alleen om te kijken bij hun kind, maar ook om zelf actief mee te doen. Directeur Gerrit Kant blikt terug: “Dit was voor sommige ouders best even wennen. In één groep lieten ouders zich zelfs optillen door jonge kinderen. Je moet er dan wel op kunnen vertrouwen dat de kinderen je niet laten vallen. Hun vertrouwen werd niet beschaamd. Het lukte de jonge kinderen de ouder op te tillen.”

Bij de oefening ‘motor en benzine’ leren kinderen andere kinderen die op zoek zijn naar aandacht te negeren. Deze oefening was voor sommige ouders niet makkelijk. Directeur Kant: “Je moet sterk in je schoenen staan om aandachtstrekkers niet de aandacht te geven die ze zoeken. Woorden als vertrouwen, rust en wederzijds respect, sociale redzaamheid, ouderbetrokkenheid, burgerschap, gezond gedrag en duurzaamheid benadrukken wat SmdB Het Kompas belangrijk vindt. Deze woorden komen terug in de Kanjertraining die wij als school aanbieden. Regelmatige training met Kanjerlessen stimuleren de sociale veiligheid en een prettig schoolklimaat. De respectvolle manier van omgaan met elkaar geldt voor leerkrachten, kinderen en ouders. De leerkrachten verzorgen in hun groep regelmatig Kanjerlessen. Samen met de kinderen leren zij hoe je op een positieve manier omgaat met elkaar.”

Foto: Leo van Meerkerk.