ALBLASSERDAM – In de afgelopen maanden zijn in verschillende straten en wijken in Alblasserdam acties gestart om Automatische externe defibrillators (AED’s) aan te schaffen. AED’s zijn apparaten die een elektrische schok kunnen geven om het hart weer op gang te helpen bij een hartstilstand. In de afgelopen tijd haalden bewoners van de Ruysdaellaan, de Frans Halslaan en de Adriaan van Ostadelaan in Alblasserdam geld op voor de aanschaf van een AED. Deze week is het apparaat aangeschaft en in de buurt opgehangen.  Inmiddels loopt er een nieuwe actie rondom de West-Kinderdijk in Alblasserdam. Daar is binnen elf dagen nog 804 euro nodig.

“Volgens de Hartstichting hebben we in onze buurt twee AED’s te weinig om de kans op overleving te vergroten bij een hartstilstand. Dat kan natuurlijk niet. Bij een hartstilstand is een ambulance vaak net te laat. Daarom heeft onze buurt een eigen AED nodig. Zo redden we levens! Help je mee? Doneer voor onze BuurtAED!,” zo schrijven buurtbewoners bij de inzamelactie.

Initiator Pieter Hartkoorn wil in de komende 11 dagen alles op alles zetten om voldoende geld in te zamelen. Er is in het totaal nog 804 euro nodig. Als dat geld binnen elf dagen wordt opgehaald, is er in het totaal 2681 euro bij elkaar gespaard voor de aanschaf van een AED. Dit is inclusief de sponsoring van Philips van 1052 euro. Als er niet voldoende geld wordt gehaald, sponsort Philips niet en kan er geen AED gekocht worden. Pieter vertelt: “Als ik dan niet genoeg geld opgehaald heb, krijgt iedereen die gedoneerd heeft zijn geld terug, maar dan is de actie dus eigenlijk mislukt…”

Iedereen die de actie voor de AED op de West-Kinderdijk wil steunen, kan hier geld overmaken.

Burgerhulpverlener
Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van cruciaal belang. Omdat een ambulance over het algemeen pas na ongeveer tien minuten in Alblasserdam is na een melding, kunnen (burger) hulpverleners vóór die tijd het verschil maken. Iedereen die een diploma heeft om te reanimeren, kan zich als burgerhulpverlener aanmelden via deze website. Als er dan in de buurt van een burgerhulpverlener een melding van een reanimatie is, wordt diegene direct per sms of bericht in een app opgeroepen. Wie nog niet kan reanimeren, kan dit leren door zich aan te melden voor een cursus bij bijvoorbeeld deze stichting.

Ben je elders in Alblasserdam ook een actie gestart en wil je hulp via Alblasserdamsnieuws.nl? Stuur dan de info en de link naar de juiste donatiepagina door naar info@alblasserdamsnieuws.nl