ALBLASSERDAM – Zodra de duisternis invalt is, sinds deze week, aan het Van Goghplantsoen in Alblasserdam een citaat uit een brief van kunstschilder Vincent van Gogh te lezen. Een projector, verbonden aan een straatlantaarn, schijnt de tekst op straat. Alblasserdam doet mee aan de Van Gogh Highlights expositie van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Bekende en onbekende Nederlanders kozen de mooiste passages uit de vele brieven die Vincent van Gogh heeft nagelaten.

De highlights zijn te lezen in de geselecteerde Van Goghstraten, -lanen en -pleinen in Nederland. “Zo leven Van Gogh en zijn teksten voort in de straten die naar hem zijn vernoemd en komt een breed publiek op een bijzondere manier met zijn brieven in aanraking,” aldus de gemeente Alblasserdam in een persbericht.

Mooie dingen geschreven
De projector in het Van Goghplantsoen in Alblasserdam blijft tot 7 januari 2019. Door middel van een sensor start de projectie als het donker is en schakelt weer uit zodra het licht wordt. ,,Mooi om ook ons dorp te verbinden aan dit project”, zegt wethouder Dorien Zandvliet. ,,Vincent van Gogh is een van mijn favoriete schilders. Een fascinerende kunstenaar. Dat hij ook mooie dingen heeft geschreven weten niet veel mensen. Hoe leuk is het dat de bewoners van het Van Goghplantsoen en alle Alblasserdammers hier nu kennis mee kunnen maken.”

Landelijk initiatief
De Van Gogh Highlights expositie ging in november in Amsterdam van start en reist sindsdien door het land. Andere onderdelen van het project zijn een podcast-serie en een website waar iedereen zelf zijn favoriete tekst van Van Gogh kan highlighten.

Aan het project zijn voor de gemeente Alblasserdam geen kosten verbonden.