ALBLASSERDAM – De hoeveelheid restafval per inwoner van Alblasserdam daalt nog steeds licht. Dat meldt de gemeente Alblasserdam in een persbericht. “Als de huidige trend zich doorzet, bedraagt het restafval aan het einde van dit jaar 178 kilo per inwoner. Dat is tien kilo minder dan aan het eind van 2017,” zo is in het persbericht te lezen.

In de periode van januari tot en met oktober van dit jaar werd per inwoner 148 kilo restafval ingezameld. In dezelfde periode vorig jaar was dat 155 kilo. De hoeveelheid ingezameld PMD(plastic, metaal en drankkartons) steeg licht: 22 kilo per inwoner van januari t/m oktober 2018 tegen 19 kilo per inwoner in dezelfde periode vorig jaar. GFTE(groente, fruit, tuinafval en etenswaren) lijkt te stabiliseren. Van januari tot en met oktober van dit jaar werd 65 kilo per inwoner ingezameld. In dezelfde periode vorig jaar was dat 66 kilo. De hoeveelheid ingezameld papier is met 43 kilo tot en met oktober praktisch gelijk aan dat wat in dezelfde periode vorig jaar werd opgehaald.

Afvalverbranding duurder
,,Het is goed om te constateren dat de hoeveel restafval blijft dalen”, zegt verantwoordelijk wethouder Peter Verheij. ,,Landelijk gezien is er juist een stijging als gevolg van de toegenomen economische groei. ”De vervuiling van het milieu is wereldwijd een probleem. Het scheiden van afval is een manier om hier iets aan te doen. Het apart ingezamelde afval komt niet in de verbrandingsoven terecht, maar krijgt een tweede leven als grondstof. Zo dient GFTE als grondstof voor compost of voor duurzame energie. Van ingezamelde plastic flessen worden nieuwe plastic flessen of fleecetruien gemaakt. Om het scheiden van afval te stimuleren, maakt het rijk het verbanden van afval vanaf volgend jaar duurder. ,,Deze kosten willen we door goede scheiding vermijden”, aldus de wethouder.

Grondstoffenplan
Sinds begin 2017 werkt Alblasserdam met het grondstoffenplan, een pakket aan maatregelen om de hoeveelheid restafval per persoon te verminderen en hergebruik te stimuleren. Vóór de invoering van het plan werd per inwoner 233 kilo restafval per jaar geproduceerd. Door afval goed te scheiden en alle bruikbare materialen (grondstoffen) te hergebruiken, blijft er minder restafval over. Over twee jaar wil de gemeente voldoen aan de landelijke doelstellingen dat 75% van het afval wordt hergebruikt en elke inwoner per jaar maximaal 100 kilo restafval inlevert.

Inwoners die op zoek zijn naar praktische tips over het scheiden van afval, kunnen terecht op www.indegoeiebak.nl of in de HVC-afvalapp.