ALBLASSERDAM – Een 42-jarige Rotterdammer is vrijdag 7 december 2018, op zijn verjaardag, door de meervoudige kamer van de Dordtse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man werd op 27 augustus van dit jaar, samen met een vriend, opgepakt in Alblasserdam na een inbraak bij het Merconterrein aan de West-Kinderdijk. Tijdens de aanhouding bleek er drugs en een geheim vuurwapen met zes kogels in de auto van de mannen te liggen. Een paar dagen later werd er in de woning van de Rotterdammer een pijpbom en zelfgemaakte vuurwerkbommen aangetroffen. De explosievenopruimingsdienst moest er aan te pas komen om het spul op te ruimen. Verder werd er in de woning van de vriendin van de man, in Krimpen aan den IJssel, nog een vuurwapen en nog meer harddrugs aangetroffen.

Heimelijk vuurwapen
De zaak kwam aan het rollen na een inbraak en diefstal vanaf het Merconterrein in Alblasserdam. De Rotterdammer wilde samen met een vriend rollen koper van het terrein meenemen. Ze knipten het slot kapot en gingen er met stukken koper vandoor. Toen zij het terrein weer wilden verlaten, kwam de beveiliging eraan. Een rol koper werd achtergelaten en de mannen gingen er in hun voertuig vandoor. Twee kilometer verderop, ter hoogte van Landvast aan de Haven, wisten agenten de mannen alsnog aan te houden. In de vluchtauto werden een betonschaar, harddrugs en een vuurwapen met zes kogels aangetroffen. Dit laatste betrof een geheim vuurwapen in de vorm van een sleutelhanger / aansteker. “Ik had dat ding ’s middags al wel gezien en beetgehouden, maar ik wist verder niet wat het was en heb er daarna weinig aandacht meer aan geschonken. Het leek niet op een vuurwapen en het was niet van mij,” vertelde de verdachte bij de politie. Ook van een deel van de aangetroffen drugs zou de man niet geweten hebben dat het in de auto lag.

Explosieven
Toen de politie een paar dagen later de woning van de man aan de Söderblomplaats in de Rotterdamse wijk Ommoord doorzocht, werden daar zelfgefabriceerde explosieven aangetroffen. Er lag onder meer een zogenoemde pijpbom. In die pijpbom zaten volgens justitie projectielen in de vorm van stukjes metaal. “Er zaten een kogels in en er was waarschijnlijk zeer gevaarlijk flitspoeder gebruikt. Dat poeder zou met een beetje wrijving al tot ontsteking kunnen leiden. Dit had echt heel erg fout kunnen gaan,” stelde de officier van justitie vrijdag tijdens de zitting. Verder werd er een mortier gevonden en lag er een illegaal stuk vuurwerk (Cobra) waar een fles terpentine aan vast was gemaakt. Ook lag er een geweer met verkorte loop in de woning. De explosieven werden door de explosievenopruimingsdienst en met de brandweer paraat uit het huis gehaald en even verderop tot ontploffen gebracht.

In de koelkast
Tot slot werd er in een koelkast in de woning van de vriendin van de man een gaspistool, dat omgebouwd was tot werkend vuurwapen met zes kogels en 300 gram amfetamine gevonden. Deze spullen bleken ook afkomstig te zijn van de 42-jarige.

Te dronken
Het aangetroffen geweer zou een antiek verzamelobject zijn geweest. De pijpbom zou de man met oud en nieuw hebben willen afsteken, maar hij zou toen te dronken zijn geweest en het daarom maar thuis in de kast gezet hebben. De aangetroffen drugs zouden voor eigen gebruik zijn geweest. De Cobra (vuurwerk) met de fles terpentine zouden ook nog een overblijfsel zijn van oud en nieuw. Van het gaspistool zou de man niet geweten hebben dat het was omgebouwd tot echt pistool.

Taser bij me
De veertiger vertelde dat hij eigenlijk nooit met een vuurwapen over straat ging. “Ik had meestal een taser bij me.” Toen één van de rechters vroeg waarom hij dat deed, antwoordde hij: “Er gebeuren rare dingen in de wereld. Het is toch beter dan met een vuurwapen over straat?”

2,5 jaar cel
De officier van justitie vond de zaak ‘zeer zorgelijk’. En hoewel het officieel niet op de tenlastelegging stond, verdacht zij de Rotterdammer er ook van dat hij handelde in drugs, omdat hij een handelshoeveelheid drugs voorhanden had en omdat er een weegschaal, zakjes en andere drugsgerelateerde spullen in zijn huis werden aangetroffen. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 2,5 jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Verder eiste zij dat de man, die ernstig en langdurig drugsverslaafd is, wordt opgenomen in een zorginstelling, een ambulante behandeling krijgt en begeleid gaat wonen.

De advocaat van de man vroeg de rechter om zijn cliënt, die een achtervolgingswaan zou hebben, om een korte gevangenisstraf op te leggen. “Voor de duur van het voorarrest en daarnaast een lange voorwaardelijke gevangenisstraf met de voorwaarden die de reclassering meldt.”

In zijn ‘laatste woord’ vertelde de verdachte dat hij hoopt dat hij een behandeling krijgt, zodat hij weer wat van zijn leven kan maken.

Uitspraak
De rechtbank, die normaal gesproken pas na twee weken uitspraak doet in de grotere zaken, besloot vrijdag om direct uitspraak te doen. De Rotterdammer werd veroordeeld tot twintig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Verder moet de man een klinische opname ondergaan van maximaal zes maanden. Tot slot werden een ambulante behandeling, een meldplicht bij de reclassering en meewerken aan begeleid maatschappelijk wonen opgelegd.

Vrijspraak
Voor het voorhanden hebben van het geheime vuurwapen en de drugs in het dashboardkastje werd de man vrijgesproken. “We kunnen niet vaststellen dat u of de medeverdachte wist wat er in het kastje lag en dat het om een heimelijk wapen ging. Ook ontbreekt een sporen-proces-verbaal van de politie. Verder zou het goed kunnen zijn dat u ook drugs dealde. De hoeveel drugs, de weegschaal en de zakjes duiden daar op. U wordt er niet voor veroordeeld, maar die sfeer hangt er wel omheen.”

Immens groot risico
De rechtbank meldde het zwaarst te tillen aan de pijpbom. “Het risico dat u daarmee hebt genomen is zó immens groot. Dit had niet per ongeluk moeten ontploffen, want dan had niet alleen u daar last van gehad, maar ook alle omwonenden. Dat ding was levensgevaarlijk en daar houdt de rechtbank zwaar rekening mee in deze straf.”

Het Openbaar Ministerie en de verdachte hebben twee weken de tijd voor hoger beroep. Gaan zij niet in beroep, is de straf definitief.

Foto: archief 2018 / ter illustratie.