ALBLASSERDAM – 56 cursisten van het Mariniersopleidingcentrum Rotterdam zijn deze week begonnen met hun loodzware eindoefening. Deze hele week oefenen zij op diverse locaties in de regio. Maandagochtend 19 november 2018 vlogen de mannen eerst met een chinook transporthelikopter via onder meer Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland naar Heukelum. In deze stad in Gelderland vond een gesimuleerde aanval plaats op bedrijventerrein de Koornwaard. In de omtrek waren schoten, knallen en een laagvliegende helikopter te horen.

Vanuit Heukelum vertrokken de cursisten in legertrucks naar Alblasserdam. Daar lagen in de haven vier boten klaar. Rond 13.45 uur voeren de mariniers in opleiding via de rivier de Noord naar Rotterdam, om daar in de Waalhaven een nieuwe aanval te doen.

De 5-daagse oefening is één van de zwaarste oefeningen van de opleiding. Luitenant en groepsofficier Noorlandt vertelt: “We zijn de hele week op pad. Tot vrijdag zijn de cursisten continu bezig. We gaan onder meer nog naar Zuidland, Tholen, Bergen op Zoom, Ossendrecht en Willemstad. In het totaal zullen ze deze week slechts zeven uur slapen. Nadat ze deze eindoefening van dit tweede opleidingsblok (EMV 18 / 2) hebben afgerond, zijn ze marinier en krijgen ze de baret.”