ALBLASSERDAM – Deze week zijn Abram de Haan en Marianne de Haan – Smit uit Alblasserdam zestig jaar getrouwd. Het diamanten echtpaar, dat sinds 36 jaar langs het Cortgene woont, kreeg woensdag 14 november 2018 burgemeester Jaap Paans op bezoek. De burgervader feliciteerde het tweetal met de mijlpaal en overhandigde als cadeau een boek met luchtfoto’s van de Drechtsteden.

Rijk gezegend en verdriet
Op dinsdag 13 november was het precies zestig jaar geleden dat Abram en Marianne elkaar het jawoord gaven in het oude gemeentehuis in Alblasserdam. “Het was de start van een, net als voor zovelen, bewogen levensweg met lief en leed in goede en kwade dagen. We werden rijk gezegend met zes kinderen, maar kennen ook het verdriet om een geliefde dochter op de leeftijd van 33 jaar te moeten missen,” vertelt mevrouw De Haan. Het echtpaar heeft inmiddels veertien kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Leuk ventje
De twee leerden elkaar in Alblasserdam kennen. Vanwege het werk van de vader van Marianne bij de staalfabriek (Nedstaal), verhuisde de familie Smit in 1956 van Hendrik-Ido-Ambacht naar Alblasserdam. Daar kwam Marianne in de Beuklaan vijf huizen bij haar huidige echtgenoot vandaan wonen. “Ik zag hem wel eens voetballen aan de overkant. Ik vond het een leuk ventje. Toen er in november ijs op de sloten lag, zag ik dat hij heel goed kon zwieren. Ik heb toen gevraagd of hij me ook kon leren zwieren en daar is het allemaal begonnen,” glimlacht mevrouw De Haan.

Grote transportonderneming
Na de dienstplicht van meneer De Haan zorgde het ondernemersbloed voor de start van een eigen transportonderneming. Op 2 januari 1961 begon meneer met één vrachtwagen. Dit groeide uiteindelijk uit tot een onderneming met meer dan 200 voertuigen, meerdere vestigingen in de Benelux en 320 man personeel. Verder was meneer De Haan twintig jaar lid van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, waarvan zestien jaar scriba in Alblasserdam.

“Zonder een stabiel thuisfront, met een moeder die er altijd was voor de kinderen en daarnaast ook nog meehielp en meewerkte in het bedrijf, was het niet mogelijk geweest,” aldus Abram de Haan.

Spanje
Meneer en mevrouw zijn dankbaar voor hun goede gezondheid. Samen gaan ze nog graag een paar keer per jaar naar hun tweede huis in Spanje om daar te genieten van de zon en de zee. “We zijn blij en dankbaar voor al deze zegeningen.” Ook in Alblasserdam genieten de twee van hun huis met veel historie en ruime achtertuin.

Efteling
Het huwelijksjubileum wordt binnenkort met de hele familie in de Efteling gevierd.