ALBLASSERDAM – Acht inwoners van de regio met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan voor twee maanden op proef aan de slag bij de buitendienst van de gemeente Alblasserdam. Dinsdag 13 november hebben zij hiervoor een overeenkomst ondertekend. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Jaap Paans en de drie wethouders Peter Verheij, Dorien Zandvliet en Arjan Kraijo. Verder waren vertegenwoordigers van de Sociale Dienst Drechtsteden, Leerwerkbedrijf Smile en de buitendienst aanwezig. De ondertekening vond plaats bij de gemeentewerf aan de Staalindustrieweg in Alblasserdam.

Sinds het ingaan van de participatiewet is de gemeente verantwoordelijk voor mensen die hulp nodig hebben bij het vinden van passend werk. Het doel van de participatiewet is om meer mensen aan de slag te krijgen. “Met het op proef aannemen van deze acht nieuwe medewerkers geeft de buitendienst van de gemeente Alblasserdam invulling aan de participatiewet,” aldus de gemeente in een persbericht.

Opleiding
De proef is het gevolg van een samenwerking tussen de Sociale Dienst Drechtsteden, Smile en de gemeente Alblasserdam. Als na de proefperiode blijkt dat de samenwerking van beide kanten bevalt dan worden de nieuwe medewerkers voor langere tijd via Smile gedetacheerd bij de gemeente Alblasserdam. De nieuwe medewerkers gaan een entreeopleiding ‘groen’ volgen. Deze opleiding wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van de gemeente, Smile en het Da Vinci College.

In elkaar grijpen
Wethouder Peter Verheij sprak over een win-winsituatie. Verheij: “We laten acht nieuwe mensen instromen bij de buitendienst. Ik denk dat er aan alle kanten een win-winsituatie ontstaat.  We worden er buiten beter van, mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, worden er beter  van. Deze acht mensen zijn hier binnen dankzij Baanbrekend Drechtsteden van de sociale dienst. Zij krijgen scholing via het Da Vinci College. Meer in elkaar grijpen dan dit kunnen we niet doen. Op deze manier laten we de sociale taak hand in hand gaan met de taken in de buitenruimte.”

Trots
Burgemeester Jaap Paans vervolgde: “Er staat hier een burgemeester die trots is, omdat we er acht nieuwe mensen bij krijgen. Uiteindelijk maken mensen de organisatie en al deze mensen, jullie in de buitendienst als eerste, zijn het gezicht van de gemeente naar buiten toe. De Alblasserdammers komen jullie tegen buiten op straat, in de plantsoenen, de sportvelden, de begraafplaats… daar zijn jullie zichtbaar. En als we daar acht kanjers aan toe kunnen voegen, die misschien dan wat meer afstand tot de arbeidsmarkt hebben, wil dat niet zeggen dat ze daarmee voortdurend dat stempeltje blijven dragen.”

Zestien handjes bij
Paans vervolgde: “Ik wil benadrukken dat wij de sociale werkgever willen zijn, waar we met elkaar het beste voor Alblasserdam proberen te doen. Iedereen op zijn eigen kracht. En wij proberen dat als bestuurders te doen, maar veel belangrijker is dat jullie dat doen. En dat ook iedere dag waarmaken door de buitenruimte mooi achter te laten. Kan het mooier? Het kan altijd mooier. Hebben we daar altijd het geld voor? Nee daar hebben we niet altijd het geld voor. Hebben we er altijd de handjes voor? Nee we hebben er niet altijd de handjes voor. En dan is het mooi dat er zestien handjes bij komen, om daar vorm aan te geven. Ik spreek de wens uit dat we met elkaar ervoor zorgen dat het uiteindelijk één organisatie wordt. Acht nieuwe mensen: wees welkom en beschouw je als één tussen de gelijken, want zo gaan we met elkaar om in Alblasserdam. Ik wens jullie veel succes. En ik wil iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd, bedanken voor dit resultaat.”