ALBLASSERDAM – Tientallen mensen hebben maandag 5 november 2018 voor de ingang van het bedrijf FNSteel, ter hoogte van de Kabelbaan in Alblasserdam, gestaakt voor een betere cao. De 24-uursstaking begon rond 05.30 uur. Er waren diverse toespraken en mensen konden zich bij de vakbonden FNV en CNV in laten schrijven voor de staking. De onderhandelingen over een betere cao zitten volgens Piet Verburg van de CNV nog steeds muurvast. “Al een aantal maanden zijn er geen gesprekken. Wij willen graag 3,5 procent loonsverhoging per jaar en er wordt maar 2,8 procent geboden,” stelt Verburg.

Bij de staking waren niet alleen mensen die bij FN Steel in Alblasserdam werken. Er waren ook werknemers van onder meer IHC, Fokker, Hollandia, Damen en Brush Ridderkerk. “Het gaat om een betere bedrijfstak-cao. Er zijn ongeveer 140.000 mensen die werken onder deze cao.”

Met de staking hopen de vakbonden hun eisen af te dwingen bij de werkgevers. “We willen hiermee de werkgevers pijn doen. Als een actie geen pijn doet, heeft het geen zin. Het liefst zien we dat alles morgen al geregeld is, want niemand doet dit voor z’n plezier. Ook de werknemers niet, want een stakingsuitkering is lager dan loon.”

Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: “Onze leden bij de metaalbedrijven blijven strijdvaardig, tegen de druk van hun bazen in. Ze willen echt een gegarandeerde loonsverhoging en oplossingen die de metaalwerkers vooruitgang bieden. Ze willen hun werk volhouden tot hun pensioen. Zolang de werkgevers niet ingaan op de eisen van de vakbonden, gaan de stakingen overal in Nederland door.”

Of de stakingsactie het gewenste effect heeft, zal in de toekomst moeten blijken. De vakbonden hebben in de komende periode meer acties gepland, waaronder in Vlissingen en Hoogerheide.