ALBLASSERDAM – Superjacht Equanimity, in 2013 gebouwd bij Oceanco in Alblasserdam, wordt binnenkort geveild door de Maleisische overheid. Het was de Maleisische zakenman Jho Low die in 2014 met gestolen geld het jacht kocht voor 250 miljoen dollar bij Oceanco in Alblasserdam. Uit onderzoek van de FBI en Amerikaanse justitie bleek namelijk dat de zakenlieden en politici miljarden dollars uit een Maleisisch staatsfonds hadden gehaald. “Zelfs de toenmalige Maleisische premier zat vuistdiep in dit schandaal en verrijkte zichzelf met miljoenen,” meldt RTLZ.

Het megajacht dat bij jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam werd gemaakt, vertrok in juni 2014 naar het ‘zonnige zuiden’. De Equanimity was het eerste jacht ter wereld dat volgens het nieuwste PYC-concept werd gebouwd. Dat houdt in dat het schip aan strenge veiligheidseisen voldoet en dat er daardoor geen twaalf, maar 36 gasten mogen meevaren aan boord van het 91,5 meter lange schip. Verder is er plaats voor 28 bemanningsleden.

Het superjacht heeft vijf dekken en is uitgerust met een beachclub, zwembad, bibliotheek, sauna, hammam, fitnessruimte en helikopterplatform. Het interieur is ontworpen door de gerenommeerde Andrew Winch en de architectuur is van Azure Naval Architects.

Maleisië hoopt met het veilen van het jacht iets van het gestolen geld terug te zien.